Днями в Університеті «Україна» відбулася зустріч заступника глави адміністрації Президента України, секретаря Громадської гуманітарної ради при Президентові України Ганни Герман зі студентами та викладачами цього унікального вузу, який запровадив у себе систему навчання осіб з особливими потребами в інтегрованому освітньому середовищі.

Зустріч виявилася неформальною, теплою і принциповою. Г. Герман одразу запропонувала розпочати спілкування зі студентами із запитань, оскільки «адміністрація Президента прагне менше говорити, а більше діяти».

Запитання не забарилися, і далі пішла відверта й невимушена розмова. Зокрема, студенти поцікавилися: чому так несправедливо до недержавних вузів ставиться наш уряд, який виключив їх з переліку претендентів на держзамовлення? На думку студентів, тут потрібно дивитися не на форму власності, а на якість підготовки фахівців на рівні конкретної кафедри.

Викладачів турбувала нерівноправність державних і неурядових вузів у плані оформлення пенсій професорсько-викладацькому складу, гостро було поставлене питання про державну мову.

На думку Ганни Герман, українські університети та їх випускники повинні піднімати рівень своєї конкурентоспроможності. Що стосується формування держзамовлення в системі освіти, то її потрібно змінювати в бік відкритості, демократичності і можливості участі в тендері вузів усіх форм власності. Це створить справжнє конкурентне середовище і сприятиме підвищенню якості підготовки фахівців.

На знімку: президент Університету «Україна» Петро Таланчук, голова Всеукраїнської асоціації політичних наук Валерій Бебик, заступник глави адміністрації Президента України Ганна Герман.

Наостанок Г. Герман повідомила, що одне із засідань Громадської гуманітарної ради при Президентові України буде присвячене питанням, які порушувалися на зустрічі в трудовому колективі, і вона особисто чекає конкретних пропозицій з внесення відповідних змін до вітчизняного законодавства, що регулює освітню галузь.