Очікується, що сьогодні президент Польщі Броніслав Коморовський доручить формування нового уряду кандидату в прем’єри Еві Копач, яка зараз обіймає посаду маршалка сейму (нижньої палати парламенту). Учора глава держави урочисто прийняв відставку «найдовшого» (7-річного) в посткомуністичний період історії країни прем’єра — Дональда Туска. Нагадаємо: рішенням лідерів Євросоюзу Дональд Туск невдовзі очолить Європейську Раду ЄС — один з керівних органів спільноти.

Таким чином відходить в історію ера партійного лідера і прем’єра, який з 2007 року не програв жодних виборів, провів країну через найбільшу світову фінансово-економічну кризу, з якої Польща єдиною серед європейських країн вийшла, зберігши плюсовий ВВП, а також зумів вперше після 1989 року безконфліктно впродовж двох каденцій утримати парламентсько-урядову коаліцію. Ну, і, звичайно, був і залишається активним прихильником євроінтеграції України.

Польські експерти вже активно обговорюють нові призначення та заміну Дональда Туска на Еву Копач. Опозиція та частина політологів уважають, що таким чином прем’єр намагається зберегти контроль над партією та урядом, щоб, повернувшись з «відрядження до Брюсселя», мати базу, яка дасть можливість безпроблемного старту в президентських перегонах 2020 року.

Варшава.