Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь в урочистостях з нагоди 205-ї річниці Ніжинської вищої школи, заснованої на початку XІX століттяна кошти братів Олександра та Іллі Безбородьків, як гімназія зі статусом навчального закладу університетського типу. Він привітав студентів, професорсько-викладацький колектив Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя із почесним ювілеєм, побажав представникам одного із найстаріших вузів України гідно продовжувати освітні, наукові та культурні традиції навчального закладу. 

 «Я переконаний, що такі осередки духовності повинні мати відповідний статус, — заявив В. Литвин. — Однозначно скажу, що Україні потрібний Ніжинський національний університет. Прийняття такого рішення було б історичною справедливістю».

Під час перебування у Ніжині Володимир Литвин дав прес-конференцію для журналістів. На його думку, освіта в Україні потребує радикального реформування, оскільки нині в державі створено тисячу вузів, які не відповідають вимогам дня. Голова Верховної Ради вважає, що їх кількість необхідно значно зменшити, а студентів перевести на навчання в авторитетні навчальні заклади. «Нам потрібні професіонали, орієнтовані на майбутнє», — підкреслив він. В. Литвин, відповідаючи на запитання журналістів, також торкнувся і проблем пенсійної реформи в Україні. Він вважає, що 26 млрд. грн. дотації Пенсійному фонду можна було б використати з більшою ефективністю на розвиток країни, якщо б у державі пенсії призначалися у відповідності з трудовим стажем громадян. На його думку, для нарахування соціальних пенсій необхідно збільшити трудовий стаж працюючим хоча б до 10—15 років. «Потрібна відповідальна розмова і щодо вкладу спрощенців до Пенсійного фонду», — зазначив керівник парламенту. Він вважає, що ті відрахування, які вони роблять, досить незначні й непропорційні до рівня отримуваних пенсій. За словами керівника парламенту, наступного тижня народних депутатів чекає напружена робота над розглядом майже 80 питань. У першу чергу будуть розглянуті невідкладні законопроекти. «Для мене дуже важливо, — зазначив Володимир Литвин, — щоб при цьому було почуто думку фракцій, які не входять до більшості».

Голова Верховної Ради В. Литвин також учора у Ніжині відвідав пологовий будинок та вручив його персоналу новітню медичну апаратуру. 

 Ректор Ніжинського державного університету Олександр Бойко.

 ***

Прогнозуючи роботу парламенту наступного пленарного тижня, В. Литвин повідомив, що Верховна Рада має розглянути понад 80 питань порядку денного. Зокрема, за його словами, триватиме напружена робота над проектом Податкового кодексу. Наприкінці наступного тижня завершується термін подання поправок і пропозицій до цього документа, тож усі зауваження, наголосив В. Литвин, мають бути узгоджені, щоб Податковий кодекс сприймався як платниками податків, так і всіма іншими сторонами. Голова Верховної Ради також повідомив, що триває робота над розробкою проекту державного бюджету на наступний рік, і зазначив, що одразу після набуття Податковим кодексом чинності Кабінет Міністрів України внесе проект держбюджету на розгляд парламенту. В. Литвин висловився за те, щоб до роботи в сесійній залі активно долучалися не лише депутати, які входять до парламентської більшості, а й були враховані «думка, позиція і воля» тих фракцій, які не входять до її складу. При цьому керівник парламенту висловив сподівання, що буде продовжено практику формування порядку денного засідання Верховної Ради в один із днів пленарного тижня тими фракціями, які не входять до складу більшості. У п’ятницю, за словами В. Литвина, депутати зможуть поставити свої запитання віце-прем’єр-міністру України Сергію Тігіпку. Відповідаючи на запитання щодо можливості переходів депутатів з однієї до іншої фракції, глава парламенту зазначив, що на час спілкування з журналістами жодної заяви, зареєстрованої з цього приводу, у парламенті немає. «Сьогодні країні потрібна ефективна робота Верховної Ради, а у Верховної Ради є шанси і можливість демонструвати принциповий підхід до прийняття необхідних рішень», — переконаний В. Литвин.

Чернігівська область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.