Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з делегацією міжпарламентської групи дружби Кувейт—Україна на чолі з Віце-спікером Національної Асамблеї Держави Кувейт Абдуллою Ю. Аль-Роммі.

Вітаючи парламентаріїв Держави Кувейт, А. Мартинюк підкреслив, що ця зустріч відбувається напередодні 15-ї річниці з дня встановлення контактів між парламентами наших держав.

А. Мартинюк поінформував учасників зустрічі про внутрішньополітичну та економічну ситуацію в Україні. Він зазначив, що нині в Україні відбулася зміна моделі державного устрою. Пояснивши суть конституційних змін, він підкреслив, що повернення до Конституції зразка 1996 року не означає необхідності «тотальних перепризначень всього і всіх». «Дати швидку оцінку таким змінам непросто, але вони повинні дати позитивний поштовх для подальшого розвитку держави, яка стомилася від політичної нестабільності і постійного з’ясування стосунків між Президентом і Прем’єр-міністром», — сказав він. За словами А. Мартинюка, встановлення керованості у державі дає позитивні результати в економічній сфері, хоча вплив світової фінансової кризи на економіку України є досить відчутним.

Сторони заявили про спільну зацікавленість у розвитку і поглибленні міжпарламентської співпраці та діалогу, інтенсифікації відносин у торгово-економічній сфері. Важливим, на їх думку, є налагодження дієвих контактів між державними та приватними особами обох країн, залучення інвестицій в українську економіку. А. Мартинюк висловив сподівання, що візит делегації парламенту Держави Кувейт послужить активізації наших відносин. Він зазначив, що за сім місяців нинішнього року загальний обсяг товарообігу між нашими державами становить лише 16 мільйонів доларів США, «це не той показник, який нас задовольняє».

Пан Абдулла Ю. Аль-Роммі наголосив, що для Кувейту важливим є як зміцнення міжпарламентських зв’язків з Україною, так і розвиток співпраці у сфері охорони здоров’я, освіти, ширша співпраця в енергетичній сфері та розвиток торгово-економічних відносин. «Парламентські зв’язки — це «перша миля» того шляху, яким крокуємо», — сказав він.

Віце-спікер Національної Асамблеї Держави Кувейт передав офіційне запрошення Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину від Голови Національної Асамблеї Кувейту відвідати його країну з офіційним візитом.

Прес-служба Верховної Ради України.