Такий середній показник комп’ютеризації українських шкіл, який учора на прес-конференції в Києві оприлюднила завідувач інформаційно-аналітичного відділу педагогічних інновацій Інституту інформаційних технологій і засобів навчання АПН Оксана Овчарук. За словами експерта, у країнах ЄС він утричі менший, тобто на один комп’ютер припадає 9 школярів.
— Західні країни мають більш розвинуті технології й більшу мережу доступу до інтернету, — сказала вона. — У нас високошвидкісний інтернет для освітян поки що залишається болючим питанням.
При цьому, підрахувала О. Овчарук, рівень забезпечення шкіл комп’ютерними класами становить 93%.
— Школа і освіта — це своєрідне відображення нашого життя. Якщо ми з вами щодня користуємося комп’ютерами, то неможливо дітей навчати інакше, бо якщо мати пере свої речі у пральній машині, то діти не будуть робити це руками, — розповіла про вплив нових технологій на процес навчання співробітниця Інституту інноваційних технологій МОН Емілія Воронова.
За її словами, нині в країні на інформатизацію освітнього процесу виділяються чималі кошти. Зокрема, цього року на розвиток ІК-технологій уряд спрямував 30 мільйонів гривень.
— У нас оголошено програму «100 відсотків», завдяки якій комп’ютерами мають забезпечити всі школи держави, а також сьогодні відпрацьовується ще один проект — «Відкритий світ», який має на меті зробити доступними освітні ресурси для всіх суб’єктів освітнього процесу: від дошкільнят до тих, хто навчається впродовж усього життя, — сказала фахівець.