У Криму на місцевих виборах представлено весь спектр політичних партій. Завершився період реєстрації кандидатів у депутати на майбутні вибори до Верховної Ради АРК, місцевих рад, сільських, селищних і міських голів. За кількістю виборців автономія перевершує багато регіонів України, а тому півострів особливо привабливий для політичних гравців. На електорат Криму претендують як «великоваговики української політики», зокрема, Партія регіонів, Компартія, партія «Сильна Україна», партія «Батьківщина», Народний рух України, так і політсили регіонального значення — «Союз», Прогресивно-соціалістична партія, партія «Російська єдність». А в цілому, за інформацією виборчкому Криму, у виборах до Верховної Ради автономії братимуть участь представники 37 політичних партій.

Перемога буде за нами!?

За результатами досліджень різних соціологічних фірм, на сьогодні у Криму лідирує Партія регіонів, яка має мінімальний рейтинг в 44% і максимальний — 62%. При цьому соціологи кажуть, що спостерігається стійка динаміка зменшення рейтингу Партії регіонів. Причини тут різні: і підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги й газ, і зростання цін на основні продукти харчування. За словами кандидата політичних наук Людмили Гаспарян, яка представляє центр етнополітичних досліджень, Партію регіонів найбільше підтримують у Керчі — 61,42%, Ялті — 59,41%, Судаку — 58,38%. Користуються регіонали й підтримкою серед сільського населення автономії.

Ключова інтрига виборчої кампанії, на думку багатьох політичних експертів, у тому, чи зуміє Партія регіонів самостійно сформувати більшість у Верховній Раді Криму? Якщо не зуміє, то з ким вона його буде створювати?

Що стосується ресурсів, то Партія регіонів має вплив на низку місцевих друкованих видань і інтернет-ресурсів, телерадіокомпаній і рекламних агентств. Немає у Партії регіонів конкурентів і в частині концентрації адміністративного та фінансового впливу, оскільки мало не всі керівники районних адміністрацій і чиновники на місцях мають партійний квиток цієї політсили. Згуртованості нинішній владі у Криму, а сьогодні всі владні важелі на півострові — у руках Партії регіонів, як, втім, і стабілізації суспільно-політичної ситуації загалом, сприяє відсутність конфлікту між Радою міністрів Криму й Верховною Радою АРК.

Кримські регіонали на вибори йдуть зі своєю виборчою платформою «Зробимо Крим перлиною України!». І це їм, на думку низки політичних та економічних експертів, вдається: готова до пуску перша черга сонячної електростанція на півострові, ремонтуються автодороги, заплановані низка інвестиційних бізнес-проектів, у тому числі транспортний перехід через Керченську протоку. За словами голови Ради міністрів Криму, голови кримської регіональної організації Партії регіонів Василя Джарти, це питання обговорювалося нещодавно у Геленджику (Росія) на зустрічі президентів України Віктора Януковича та Російської Федерації Дмитра Медведєва. Сьогодні у Криму, за підтримки влади, реалізується низка соціальних проектів: відкриття соціальних аптек, реалізація програми «Шкільний автобус», будівництво шкіл і низки інших об’єктів соціального значення. У виборчому списку до Верховної Ради АРК у кримських регіоналів — 100 кандидатів, тобто заявлена претензія на весь комплект мандатів представницької влади в автономії. В одномандатних мажоритарних округах, а їх п’ятдесят, кримська республіканська організація Партії регіонів, на думку кримського спостерігача Дениса Батурина, висунула сильних політиків і господарників. Це, у свою чергу, має дати змогу їм за допомогою якісного списку мажоритарників одержати більшість у Верховній Раді АРК.

Другий пішов, третій пішов...

Друге й третє місця у різних регіонах Криму, за різними соцопитуваннями, ділять між собою комуністи та «Сильна Україна» Сергія Тігіпка. На сьогодні кримський республіканський комітет КПУ — основна опозиційна ідеологічна сила у Криму. Лідер кримських комуністів, народний депутат України Леонід Грач у своєму програмному передвиборному зверненні заявив, що Крим став останнім рубежем опору на шляху встановлення в Україні олігархічного панування авторитарного режиму. На його думку, у разі перемоги Партії регіонів на майбутніх виборах у місцеві ради з автономним статусом Криму буде покінчено.

Кримські експерти вважають, що Л. Грач своїми дедалі агресивнішими заявами намагається підняти стрімко падаючий рівень довіри до комуністів. «Не соромлячись, він (Л. Грач. — Авт.) оголосив майбутні вибори «кримським Сталінградом...», — відзначив політолог Олександр Форманчук у коментарі одному з інформагентств. Але, на його думку, «кримський Сталінград», який пророкує Л. Грач, може обернутися для кримських комуністів «сталінградським котлом».

Шанси «Сильної України» піднялися після того, як список до Верховної Ради автономії очолила заступник голови партії, екс-голова Державного комітету регуляторної політики та підприємництва Олександра Кужель. На одній із своїх прес-конференцій з виборчої стратегії партії вона наголосила, що команда С. Тігіпка виступає за стратегічний розвиток АРК, реалізацію інвестиційних проектів, збільшення туристичної привабливості регіону, поліпшення бізнес-клімату. Партія має більшу підтримку у містах, а це дає їй певні переваги.

Складніше буде партії «Батьківщина». У Криму вона закріпила за собою статус критика дій нинішньої влади на півострові. Партія володіє медійним і фінансовим ресурсом, а, крім того, члени партії ведуть активну роботу на місцях, позиціонуючи місцевих лідерів. Але в нинішніх політичних реаліях їм доведеться поборотися за прохідні відсотки.

Прохідним рейтингом володіє й партія «Союз», бо лідер партії, екс-народний депутат України трьох скликань Лев Миримський проводить досить грамотну передвиборну кампанію. Важливою знахідкою для партії «Союз» з’явився «кримський політичний великоваговик», нинішній постійний представник Президента України в автономії Сергій Куніцин. Не одержавши зрозумілої відповіді про свою подальшу політичну долю від кримської організації Партії регіонів, він прийняв запрошення партії «Союз» балотуватися кандидатом у депутати Верховної Ради Криму по мажоритарному округу у Красноперекопську.

Політична сила «Російська єдність» у своїй виборчій кампанії використовує тему дружби з Росією та російської мови, Чорноморського флоту. Але оскільки на сьогодні терміни базування Чорноморського флоту у Севастополі продовжені, то, таким чином, ці питання втратили передвиборну гостроту й ототожнюються у кримчан винятково з Партією регіонів.

Якщо розглядати таку політичну силу, як «Народний рух України», за списками якої у виборах бере участь меджліс кримськотатарського народу, то, на думку політичних експертів, постає природне запитання: чи вийде у цієї політичної сили мобілізувати голоси кримських татар? Якась їхня частина буде розмита між основними політичними гравцями — Партією регіонів і «Батьківщиною», але все-таки за правильно організованої кампанії цій політичній силі можна сподіватися на успіх.

Чого не можна сказати про прогресивних соціалістів Наталії Вітренко, адже ПСПУ конкуруватиме не тільки з регіоналами, а й з комуністами. З останніми їх ріднить антинатовська й антизахідна риторика, критика економічних реформ нинішньої влади. Отже, обидві партії претендуватимуть на той самий електорат. Навіть при тому, що Н. Вітренко особисто очолила список до кримського парламенту, і її прізвище з’явиться у виборчих бюлетенях, це не означає, що ПСПУ подолає прохідний бар’єр. Але у Наталі Михайлівни все-таки є шанс виправити ситуацію, якщо об’їздити весь Крим і підняти своїх прихильників.

Я би головою став — хай мене навчать...

Серйозна передвиборна боротьба розгорнулася за посади міських і селищних голів, причому Партія регіонів зіштовхнулася із проблемою підбору кандидатів на ці посади. Зокрема, у таких містах, як Керч і Євпаторія, правлячій партії довелося зупинити свій вибір на нині працюючих міських головах — Олегу Осадчому (Керч) і Андрію Даниленку (Євпаторія). Причому недавній вступ цих міських голів до Партії регіонів збільшив рейтинг цієї політичної сили у цих чорноморських містах.

У Феодосії, найімовірніше, міським головою стане нинішній градоначальник, член Партії регіонів Олександр Бартенєв. Шанси перемогти у регіоналів є й в інших містах півострова. А проблеми можуть виникнути у Красноперекопську, Саках, Алушті.

В Алушті правляча партія підтримала нинішнього заступника міського голови Станіслава Колота, та від своїх амбіцій не відмовився й нинішній голова Володимир Щербина. Його кандидатом у міські голови висунула партія «Союз». Партії регіонів доведеться докласти чимало зусиль для того, щоб у цьому південнобережному місті переміг їхній кандидат. В Ялті Партія регіонів висунула своїм кандидатом у міські голови народного депутата України Олексія Боярчука. Його основним суперником буде колишній прихильник БЮТ, директор ялтинського зоопарку Олег Зубков. Але перевага виборців, на думку політологів, все-таки залишається на боці кандидата від влади. І, швидше за все, у крісло міського голови Ялти сяде Олексій Боярчук.

Основна передвиборна боротьба розгорнулася за кримську столицю — місто Сімферополь. Партія регіонів висунула кандидатом на посаду міського голови голову постійної комісії Верховної Ради АРК з промисловості, будівництва, транспорту та зв’язку Віктора Агєєва. На думку експертів, В. Агєєв — беззастережний фаворит передвиборних перегонів. Кандидатом на пост голови кримської столиці також зареєстровано і лідера партії «Союз» Лева Миримського. З його висуванням політологи пов’язують жорстку конкурентну боротьбу. Л. Миримський, на їхню думку, вміє працювати у мажоритарних округах, доказом того є те, що він тричі ставав народним депутатом України по Сімферопольському окрузі. Тому висування Лева Миримського робить абсолютно непередбачуваним результат виборів голови Сімферополя. Є шанси стати міським головою Сімферополя у кандидата від кримських комуністів Володимира Баженова та Дмитра Полонського від «Російської єдності».

У цілому сьогодні ясно, що у Криму вибори пройдуть за переваги Партії регіонів. Іншим же політичним силам, за словами кримського політолога Олександра Форманчука, варто приділити особливу увагу пошуку вагомих контраргументів, щоб мати вигляд гідних конкурентів на тлі цієї партії. Тому можна прогнозувати, що, незважаючи на непопулярні соціально-економічні рішення, що їх приймають на рівні країни та автономії, кримська регіональна організація Партії регіонів зміцнить свої позиції у міських, селищних, районних та сільських радах півострова.

Р. S.

Нині перебуває під арештом Лівадійський селищний голова Анатолій Мамикін. Йому інкримінують незаконне виділення землі в Ялтинському гірсько-лісовому заповіднику, внаслідок чого державі завдано збитку у розмірі 1,1 мільйона гривень. А. Мамикін мав намір балотуватися на посаду селищного голови Лівадії на майбутніх виборах у місцеві ради. Затримано й міського голову Алупки Андрія Харитонова, а також землевпорядника і головного архітектора міста. Посадових осіб підозрюють у незаконному розпорядженні землями дитячого протитуберкульозного санаторію імені Боброва.

Прокуратурою Криму порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення службових повноважень) і стосовно міського голови Алушти Володимира Щербини. Сьогодні він затриманий. Правоохоронні органи автономії порушили кримінальну справу стосовно голови Гурзуфської селищної ради Віктора Гамаля. Селищному голові інкримінується незаконне виділення комерційній структурі двох земельних ділянок в 1,3 га нібито для зберігання плавзасобів, однак на зазначених землях будувався житловий комплекс. Прокуратура Криму звернулася до ЗМІ із заявою не пов’язувати принципову позицію правоохоронців з виявлення й попередження злочинів у сфері земельних відносин з місцевими виборами. За інформацією співробітників прес-служби прокуратури, більшість кримінальних справ були порушені у квітні-серпні цього року, і тільки після проведення потрібних слідчих дій, слідчими було ухвалено рішення про затримання чиновників, а судами — про арешти або затримання.