У Донецьку завершився XVІІ Міжнародний фестиваль «Зірки світового балету». Особливістю свята стала не лише велика кількість знаменитих імен на афіші, а й насичені виступи зірок балету в містах області.

 

Не футболом єдиним...

«Ви повинні цінувати те, що маєте. Адже на цій землі балет був за сто років до створення Сполучених Штатів». Так під час приїзду до Донецька змалював роль класичного танцю народний артист Росії Микола Цискарідзе. Провідний соліст Большого театру поскаржився, що в його країні балет стає «немодним». А от у Донецьку балетну традицію запровадили сімнадцять років тому. Тепер із настанням жовтня місцеві шанувальники мистецтва дістають вечірні сукні та смокінги, а в залі оперного театру збирається добра половина політичної та економічної еліти країни. І той факт, що фестиваль танцю відбувається щороку, незважаючи на політичні та економічні бурі, змушує замислитися: схоже, організатори знають секрет стабільності, невідомий державним мужам.

Це питання я поставила народному артисту України, художньому керівнику Донецького національного академічного театру опери та балету імені 

А. Солов’яненка Вадиму Писарєву. «Щойно завершується один фестиваль, як потрібно займатися наступним. Тому що з’являються нові імена, нові хореографи. І все краще, що є у світі, повинно бути присутнє на донецькій балетній сцені», — відкрив секрет співрозмовник.

Цього року на сцені донецької опери сяяли зірки першої величини. Ілзе Лієпа та Микола Цискарідзе танцювали уривок із опери «Пікова дама» на музику Чайковського, а метр балету, народний артист СРСР та Росії Володимир Васильєв показав свою ювілейну програму. Учасниками свята стали артисти балету з України, Росії, Німеччини, Франції, Угорщини, Чехії, Норвегії, Японії, Казахстану, Азербайджану. Хореограф Раду Поклітару привіз до Донецька прем’єру зі своїм «Київ модерн-балетом». А кубинська пара танцюристів — В’єнгсі Велдес та Ельєр Бурзак — виявилася неперевершеною в головних партіях у балеті «Дон Кіхот» — улюбленій виставі дружини Президента України Людмили Янукович, під патронатом якої проходив фестиваль. За усталеною традицією, цю виставу показували в день народження першої леді, 9 жовтня.

Холод у залах компенсували теплим прийомом

Фестиваль, що минув, відзначився рекордною кількістю виїзних виступів: крім Донецька, зірки балету побували ще в п’яти містах області — Єнакієвому, Слов’янську, Горлівці, Маріуполі, Краматорську. «Особисто я дуже хотів, щоб класичний балет побачили мешканці мого рідного Слов’янська, тому перший виїзний вечір ми влаштували там, — розповів організатор фестивалю, заступник голови правління Благодійного фонду Вадима Писарєва «Творчий Олімп» Владислав Дрегер. — Хоча палац культури виявився мало пристосованим для концертів такого рівня, гарячий прийом глядачів, сподіваюся, частково компенсував недоліки зали. За ці дні ми переконалися, що високе мистецтво затребуване, і не лише в шанувальників балету у великих містах».

Автора цих рядків вразив вечір балету в Горлівці. У концертному комплексі АТ «Стірол» було так холодно, що перед початком програми на артистів балету, які репетирували на сцені, було шкода дивитися. Може, у нового власника хімічного концерну Дмитра Фірташа не вистачає газу для опалення палацу культури? Тож параду вечірніх суконь у фойє не було із зрозумілих причин. Проте після відкриття завіси і перших акордів вальсу з балету «Лускунчик» глядачі, які до цього куталися в теплий одяг, забули про незручності. А особливістю саме цього вечора став його благодійний характер: усі кошти, виручені від продажу квитків, та отримані добровільні внески вирішено спрямувати на лікування трьох маленьких горлівчан, хворих на лейкемію. «Ми дуже переживали, чи прийдуть люди, чи захочуть вони платити гроші за концерт, чи вдасться заповнити залу. Але всі до єдиного квитка було продано. Упродовж вечора зібрали близько 40 тисяч гривень», — повідомив Владислав Дрегер.

А от у Краматорську на зірок балету чекали у всеозброєнні: не лише в теплому залі, а й у... салоні краси. Як розповів Вадим Писарєв, традиція народилася три роки тому. «Одного разу артисти дорогою на концерт у Краматорську побачили салон краси і попросили, щоб я їх завіз туди, — пояснив народний артист. — Річ у тім, що танцюристам необхідні процедури з догляду за ногами. Коли в салоні впізнали зірок світового балету, то обслужили їх безкоштовно. Ось і цього разу ми заїхали до салону перед виступом. Нас там із радістю приймають. Одночасно із процедурами поспілкувалися з журналістами. Після цього фотографії з імпровізованої прес-конференції з’явилися на популярному місцевому інтернет-сайті. Наступного дня зателефонувала господарка салону і радісно повідомила: від клієнтів не відбитися!»

«У Донецьку не похалтуриш»

Вадим Писарєв зізнався, що досі перебуває під великим враженням від спілкування з легендою балету Володимиром Васильєвим: «Я досі в його аурі перебуваю. Уявіть собі: Васильєв, який показав ювілейну програму в Нью-Йорку, Токіо та Парижі, тепер привіз її до Донецька! Залишив чудові вірші, написав картини про Донбас, був дуже натхненний. Днями зателефонував мій друг із Києва. Попросив: «Вадиме, почитай мені вірші Васильєва». І я йому цілу годину читав, а він записував. Каже: «Мені це зараз так необхідно!».

А сам метр танцю пригадав, як познайомився із Писарєвим, і захоплено оцінив рівень фестивалю: «Я побачив Вадима на сцені і зрозумів: якщо цей хлопчик буде розумним, він піде далеко. Мало того, що він розумний, — він ще й до нестями добрий. Йому притаманна рідкісна особливість людей, справді талановитих. Як правило, близькими їм теж стають люди гарні. Тому гадаю, що той альянс, який нині склався серед організаторів фестивалю, дуже багато зробить».

Думки учасників фестивалю

Геннадій ЯНІН, заслужений артист Росії:

«Донецьк для будь-якого артиста з Росії чи України — це балетне місто. Це те місто, де потрібно старатися. Тут особливо не похалтуриш. Бував тут не раз, із великим задоволенням приїхав знову. Бачу, що у вашому місті традиції балетного мистецтва живі, і це велика заслуга і Вадима Писарєва, і організаторів фестивалю».

Ойвінд ЙОХАНСЕН, Норвегія:

«Я не знаю іншого такого місця у світі, де такий фестиваль був би можливий. Особисто я приїжджаю не вперше і завжди відзначаю людяність, тепло, які мене тут оточують. Я наче батарея, яка «підзаряджається» енергією в Донецьку. У нас у Норвегії немає такого рівня класичного балету, тому ми приїздимо, щоб чогось навчитися».

Організатори фестивалю розповіли про нові спільні проекти. Заплановано відкриття незабаром хореографічної школи Вадима Писарєва в Івано-Франківську. Ця подія стане частиною нового проекту «Схід—Захід». «Ідея відкрити хореографічну школу виникла у травні, коли донецький балет гастролював Західною Україною, — зазначив Писарєв. — В Івано-Франківську я побачив багато талановитих танцюючих дітей. Їм просто необхідно дати класичну освіту! Тому з Донецька відправляємо туди двох викладачів. У свою чергу, запросили до нас Івано-Франківську філармонію: хочу, щоб музиканти виступили перед нашими земляками. А ще мрію повезти на Західну Україну балети Сергія Прокоф’єва, нашого земляка. З батьківщини великого композитора ми подаруємо чарівні музику і танець. Класичне мистецтво об’єднує, а не роз’єднує. І, сподіваюся, допоможе мешканцям Сходу і Заходу відчути себе єдиним народом».

Газета «Голос України» виступає інформаційним партнером проекту «Схід—Захід».