Замки і фортифікаційні споруди — обличчя туристичної Тернопільщини. Однак за останні дев’ятнадцять років їхній стан лише погіршився, розповідають автори документального фільму, створеного у рамках проекту «Замки Тернопільщини: історія, яку ми втрачаємо». 
Над фільмом працювали члени молодіжного творчого об’єднання «Нівроку» за підтримки обласної ради та Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Його «героями» стали замки у Бучачі, Токах, Ниркові, Сидорові та інших містечках і селах області. Вони не такі розрекламовані, як, скажімо, Збаразький замок, але кожен має багату історію, кожен по-своєму цікавий. Режисер документальної стрічки Юрко Зелений каже, що вони не намагалися прикрасити дійсність, показали сумні реалії, загострили проблему, підказали, як її можна вирішити. 
Авторам фільму висловив подяку голова обласної ради Олексій Кайда. Він сподівається, що проблематика стрічки знайде відгук передусім у місцевих громад: перші кроки з відновлення історичного надбання мають зробити вони та місцева влада. Хоча й без допомоги держави не обійтися, потрібні сотні мільйонів гривень.
 
Тернопільська область.