Якщо мирним шляхом очистити Донбас не вдасться, у нас немає альтернативи тому, щоб знову, вже запровадивши воєнний стан, мобілізувавши всі ресурси країни, очистити її від загарбників. Про це Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов сказав в інтерв’ю журналу «Фокус», повідомляє прес-служба Верховної Ради України.

Глава парламенту зауважив, що не довіряє «ані Путіну, ані російській вояччині». «У мене великий скепсис щодо того, що вони хочуть мирно забратися з України. Думаю, вони робитимуть усе, щоб зірвати мирні переговори і продовжити агресію проти України», — сказав він.

Відповідаючи на запитання, як діятиме Україна у разі, якщо навіть за умов перемир’я росіяни не виводитимуть своїх солдатів з території України, Олександр Турчинов зазначив, що нашій державі необхідно перегрупувати і зміцнити Збройні Сили, поміняти тактику визволення міст Донецької та Луганської областей від російських військ та створити уздовж кордону з Російською Федерацією рубежі активної оборони. «Я сподіваюся, що формат перемир’я буде використаний для захисту і визволення України», — сказав він.

Водночас Голова Верховної Ради заперечив можливість оголошення захоплених районів Донбасу окупованою територією. «Нам потрібно не оголошувати щось, а звільняти територію. І наше завдання — не дати перетворити Донбас на зону замороженого конфлікту. Тільки під цим кутом можна розглядати будь-які дії на сході. Тому я виключаю формат, при якому Україна погодиться з тим, щоб Росія контролювала частину території Донецької і Луганської областей», — заявив він.

Поверненню Криму сприятиме економіка та євроінтеграція

Торкаючись питання анексії Криму, Голова Верховної Ради нагадав, що головною проблемою на півострові, якою скористалися окупанти, була висока підтримка дій Росії жителями Криму. Водночас керівник парламенту назвав дуже важливим той факт, що нині змінюється настрій мешканців Криму, «і багато хто з тих, хто аплодував російським солдатам, нині відчули, що таке жити в тоталітарній державі». «І це є базою для повернення Криму Україні — розуміння більшістю кримчан того, що вони втратили. Головний фактор, який допоможе нам зробити це безкровно, — стабілізація економічної ситуації в Україні й активне просування в напрямку європейської інтеграції», — зазначив він.

Олександр Турчинов також зауважив, що російська агресія в Криму починалася на тлі фактичної відсутності влади в країні, в Україні практично не було армії. Він нагадав, що тоді вздовж українського кордону вишикувалася величезна армада танків, бронетехніки, артилерії та живої сили збройних сил Російської Федерації. «Тоді російські танки могли за кілька годин доїхати до Києва. У Криму росіяни чекали провокацій і кровопролиття, щоб був привід увійти в незахищену країну і знищити нашу незалежну державу, яку вони ненавиділи й ненавидять сьогодні. Саме цей сценарій вони і намагалися розіграти», — зазначив він.

Силові структури потрібно очищати, і не тільки від агентури

Повертаючись до сьогодення, Олександр Турчинов висловив переконання, що нині Україна готова протистояти російській агресії, враховуючи, зокрема, досвід із тих проблем, які виникли протягом останнього місяця. «Потрібно вчитися воювати не лише проти терористичних угруповань, нехай навіть озброєних найсучаснішою зброєю, а й проти регулярних військ. Потрібно покарати тих, хто через свою бездарність і непрофесіоналізм, а іноді й боягузтво призвів до масштабних втрат і того, що величезна кількість наших бійців потрапили в оточення», — заявив він.

Керівник парламенту нагадав, що Росія системно впроваджувала свою агентуру в українські силові структури. Він зазначив також, що армію винищували й ті керівники, які розпродавали військове майно і призвели до повної неспроможності Збройних Сил. «Продавалися ефективна зброя, військкомати, шпиталі. Все це мародерство дозволяли собі високопоставлені чиновники, в тому числі й деякі міністри оборони. Тепер вони розповідають, як треба воювати, хоча самі повинні нести відповідальність за те, що обороноздатності нашої країни було завдано колосального збитку, — сказав він. — Армію та інші силові структури потрібно очищати не тільки від агентури, а й від корупціонерів».

Потрібно відкрити шлях для вступу в НАТО

Голова Верховної Ради переконаний: позиція України щодо євроатлантичної інтеграції сьогодні підтримується більшістю нашого населення.

«Я думаю, що одне з рішень, яке в найближчі дні повинен прийняти парламент, — це скасування норми законодавства про позаблоковий статус України, яку з грубим порушенням Регламенту протягнув Янукович. Це було зроблено під диктовку Москви. Україні потрібно відкрити шлях для вступу в НАТО. Тільки євроатлантична система колективної безпеки може зупинити такого агресора, як Росія», — заявив він.

 

До того ж Олександр Турчинов ствердно відповів на запитання, чи є нині у парламенті голоси за скасування позаблокового статусу.

Дослівно

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов:

 

— Як я знаю, 16 вересня Президент має внести Угоду про асоціацію з ЄС на ратифікацію до Верховної Ради, і парламент це питання одразу проголосує. Як пояснив глава держави, він домовився з Європейським Парламентом про синхронну ратифікацію. У жодному разі зволікати далі з ратифікацією ми не маємо права.