Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав.
Законопроект спрямовано на подальше вдосконалення законодавства України про авторське право і суміжні права та приведення його у відповідність до вимог Європейського Союзу.
Зокрема, відповідно до проекту суб’єкти авторського права і (або) суміжних прав можуть доручати управління своїми майновими правами на колективній основі організаціям колективного управління.
Згідно із документом суб’єкти авторського права і (або) суміжних прав можуть також доручати управління своїми майновими правами на колективній основі юридичній особі, що діє на основі державної форми власності, установчі документи якої передбачають здійснення функцій організації колективного управління.
* * *
Комітет також рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 57 Закону України «Про освіту» (щодо пенсійного забезпечення та оплати праці педагогічних працівників).
Водночас народні депутати не підтримали проект закону про внесення змін до статті 71 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (щодо обчислення пенсій особам, що навчаються).
Законопроектом пропонується внести зміни, згідно з якими вихованцям, учням, студентам, курсантам, слухачам, стажистам, клінічним ординаторам, аспірантам, докторантам обчислювати пенсію за період навчання мають за даними персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. При цьому сплата збору на денній формі навчання зазначених осіб має здійснюватися у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів у розмірі не менше величини нарахувань збору на мінімальну заробітну плату.
У цілому підтримуючи законодавчу ініціативу, спрямовану на соціальний захист осіб, які навчаються, комітет зазначив, що зміна умов і норм загальнообов’язкового державного пенсійного страхування повинна реалізовуватися виключно шляхом внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Члени комітету підкреслили, що не підтримують законопроект у зв’язку з тим, що пропоновані зміни не стосуються цього закону.