Оскарження рішень, дій чи бездіяльності
Виборець, права якого було порушено, має право оскаржити дії чи бездіяльність виборчої комісії. До того ж це право належить виключно виборцеві, а не громадянину. Умовно кажучи, мешканець Києва не може оскаржити порушення, яке мало місце під час виборів Бучанського міського голови, оскільки він не є членом бучанської територіальної громади. Отож виборець може звернутися або до виборчої комісії, або до суду зі скаргою, в якій має обгрунтувати, в чому саме було порушено його права.
Оскаржувати дії чи бездіяльність інших суб’єктів виборчого процесу мають право також кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови та у депутати, їхні довірені особи, місцева організація політичної партії, кандидати від якої зареєстровані на відповідних місцевих виборах.
Строки оскарження
Скарга до виборчої комісії може бути подана у дводенний строк з дня прийняття незаконного рішення, але не пізніше 22-ї години дня, що передує дню голосування (30 жовтня).
Скарга, яка стосується порушення, що мало місце під час голосування, може бути подана до відповідної дільничної комісії не пізніше закінчення голосування (до 22-ї години 31 жовтня).
Скарга на дії виборчої комісії або її члена, що мали місце у день голосування, може бути подана до виборчої комісії вищого рівня у дводенний строк з дня вчинення такого порушення.
Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає. У разі, якщо скаргу подано без додержання вимог, її повертають без розгляду. До того ж має бути додано перелік недоліків. Після їх усунення скаргу можна подати повторно, але не пізніше наступного дня після того, як її було повернуто.
Оскаржити рішення, дії чи бездіяльність, які стосуються виборчого процесу, можна і в судовому порядку. Суд ухвалює своє рішення у дводенний строк з дня надходження позовної заяви. Якщо суд визнав рішення відповідної виборчої комісії протиправним (у тому числі й щодо встановлення результатів виборів), ця виборча комісія або комісія вищого рівня приймають рішення по суті питання. Причому воно не може повторювати рішення, яке суд визнав протиправним.
Записала Олена Горбунова.