На свято Покрови Пресвятої Богородиці народні депутати В’ячеслав Кириленко, Ярослав Кендзьор, Ольга Герасим’юк віддали шану героям Крут та поклали квіти до меморіалу пам’яті. Лідер партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко подарував музею національний прапор і зброю тих часів (пістолети).
До речі, народний депутат допомагав створювати цей музей. Тож зрозуміло, що нині йому не байдужа доля меморіалу. «Сюди їздить багато школярів, і вони мають бачити предмети того часу, те, чим жив тоді український воїн, що використовував у бою, поза ним. І чим тоді жили київські юнаки, студенти, гімназисти, які дали бій більшовицькому війську, яке значно їх переважало, і з гідністю відстояли Україну», — сказав народний обранець. Скажімо, відвідувачі музею можуть побачити вагони, на яких київські студенти прибули для бою при Крутах, а також гармати, рушниці та пістолети того періоду. Парламентарій наголосив: «Цей подвиг потрібно згадувати не один раз на рік, а весь час». Саме 14 жовтня, за його словами, дуже доречно бути в Крутах, бо Покрова Пресвятої Богородиці завжди захищала українське військо.
В’ячеслав Кириленко наголосив, що партія «За Україну» продовжуватиме поповнювати експозиції і опікуватиметься цим музеєм, який є державною власністю.
Довідка. Битва під Крутами відбулася 29 січня 1918 року. До боротьби з більшовиками УНР закликала студентів молодших курсів Київського університету Святого Володимира і Українського народного університету, які створили курінь Січових стрільців. З української сторони під час бою загинуло близько 300 осіб. А в 2006-му році за участі президента Віктора Ющенка було відкрито Меморіал пам’яті героїв Крут. Його автор народний художник України Анатолій Гайдамака представив пам’ятник як насипаний пагорб заввишки сім метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону. Вона мала нагадувати про подібні колони Київського університету, звідки була більшість студентів під Крутами.