Верховна Рада підтримує пропозицію Президента про те, що треба забезпечити належне утримання військової організації в Україні. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час вручення відзнак парламенту стипендіатам Верховної Ради за 2010—2011 роки, слухачам—курсантам вищих військових навчальних закладів. 

Володимир Литвин зазначив, що сьогодні, на жаль, в силу економічної скрути не виконуються норми закону про фінансування Збройних сил на рівні трьох відсотків від ВВП. Фінансування армії на 2010 рік становить один відсоток від ВВП — 13,5 млрд. грн. Однак фінансування видатків на утримання Збройних сил з держбюджету виконується в повному обсязі, наголосив глава парламенту. Тоді як у 2009-му — виконання оборонного бюджету становило менш як 70 відсотків. «Будемо нарощувати фінансування Збройних сил, — сказав В. Литвин. — Є позиція Президента України, рішення РНБО, є і воля Верховної Ради та Кабінету Міністрів розв’язувати це питання». Голова Верховної Ради також звернув увагу на потребу окреслити засади нової воєнної доктрини та культивувати у суспільстві престиж людини в погонах, яка присвячує своє життя військовій службі.

Стипендії Верховної Ради курсантам та слухачам військових вишів присуджуються щороку за внесок у розвиток військової науки. Цього навчального року це — 44 стипендіати, які досягли високих успіхів у навчанні і науковій діяльності. Зокрема, Вадим Машталір — слухач другого курсу Національного університету оборони, майор, нині є здобувачем вченого ступеня кандидата технічних наук, учасник трьох міжнародних та дев’яти всеукраїнських конференцій, автор 12 наукових статей. За останні чотири роки він подав 36 заявок на винаходи (корисні моделі). Серед стипендіатів Верховної Ради є і жінки — Аліна Андрущенко, курсант третього курсу Військового інституту Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка, бере активну участь у науковій та науково-технічній діяльності кафедри військової педагогіки та психології, а також у бюро воєнно-наукового товариства інституту.

Звертаючись до стипендіатів, Володимир Литвин наголосив, що професія захисника Вітчизни надзвичайно відповідальна, особливо за нинішніх складних умов, коли немає розуміння того, до чого свого часу звикло старше покоління, — хто може бути потенційним агресором. Колись світ був двополюсний: НАТО — Варшавський блок, США — Радянський Союз. Нині світ розвивається по-новому: Україна прагне співпрацювати і з НАТО, і з Росією, і з Європейським Союзом, стати повноправним членом ЄС, а на світову арену виходять нові глобальні гравці — Індія, Китай, інші країни. На думку В. Литвина, це ускладнює домовленості щодо безпеки в регіонах, викликає природне занепокоєння в країнах, які за певних обставин не можуть бути глобальними гравцями, зокрема, й Україна, щоб не виступати в ролі розмінної монети. Тож для нашої держави, наголосив глава парламенту, дуже важливо чітко визначити самостійний напрям розвитку на перспективу, спрогнозувавши подальший розвиток світових процесів.