Підприємства комунальної енергетики розпочинають опалювальний сезон з п’ятимільярдних боргів перед «Газом України». Про це вчора під час прес-конференції в Києві заявив президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергій Бульбас. За його словами, підприємства житлово-комунальної галузі не лише не в змозі розрахуватися з боргами, а взагалі перебувають на межі банкрутства, тоді як чиновники не втомлюються запевняти населення про цілковиту готовність країни до зими.
— «Газ України» не раз заявляв, що укладатиме договори на забезпечення природним газом у новому опалювальному сезоні 2010/11 років лише з тими підприємствами комунальної теплоенергетики, які 100-відсотково розрахувались за використаний природний газ, оформили акти звірки з компанією та виконали вимоги Закону України «Про здійснення державних закупівель». Але переважна більшість теплопостачальних підприємств не змогли провести зазначені процедури через фінансову неспроможність, — сказав С. Бульбас. — Тому розпочали опалювальний сезон без підписаних договорів на газ й без офіційно зведених лімітів на блакитне паливо.
Те, що тепло таки з’явилося в українських оселях, експерт пояснив політичною складовою. Мовляв, перед виборами влада змушена створювати ілюзію благополуччя. А що буде з опаленням після 31 жовтня, не знає ніхто.
Так, за підрахунками його колеги, віце-президента з економічних питань асоціації приватних інвесторів Віктора Виговського, кредиторська заборгованість підприємств галузі становить понад 14 млн. гривень, дебіторська — майже 12. Водночас держава і місцеві бюджети недоплатили підприємствам ЖКГ 366 млн. гривень.
— А заборгованість населення у загальній структурі становить 4,3 млрд. Якби всі ці гроші були заплачені вчасно, Україна розрахувалася б за газ на півроку вперед, — сказав експерт.
Ситуація, на його думку, ускладнюється ще й тим, що з початком опалювального сезону вартість газу для підприємств-виробників теплової енергії збільшилася вдвічі, а тариф залишився на рівні минулого сезону.
— Криза галузі ЖКГ тягнеться ще з часів Радянського Союзу, — сказав віце-президент асоціації з правових питань Олександр Чернявський. — За роки незалежності у нас змінилося кілька президентів та урядів, та аналіз їхньої діяльності дає змогу нам казати про те, що у них не було конструктивного підходу до розв’язання наявних проблем. Щойно в країні стартує опалювальний сезон, починається аврал. Усі щось роблять та звітують про роботу. Але коли він завершується, усі розслабляються і займаються іншими справами.
Розв’язання проблеми галузі, резюмував експерт, слід розпочати з чинного законодавства.