Учора Президент України Віктор Янукович прибув з офіційним візитом до Литовської Республіки. У Вільнюсі відбулася офіційна церемонія його зустрічі з литовською колегою Далі Грибаускайте. Вона завершилася взаємним представленням офіційних делегацій України та Литви. Після цього пройшла зустріч глав держав у форматі «віч-на-віч». По її завершенні під головуванням Віктора Януковича й Далі Грибаускайте відбулося ІV засідання Ради президентів України та Литви. А пізніше зустрічі з головою Сейму та прем’єр-міністром Литви.
На початку засідання глава української держави відзначив взаємний інтерес України та Литви до розвитку двосторонніх відносин і підкреслив важливу роль Вільнюса у питанні підтримки євроінтеграційного курсу Києва.
Зі свого боку, Президент Литви Даля Грибаускайте позитивно оцінила високий рівень представництва української делегації. На її думку, це дасть можливість Україні та Литві почати ефективні прямі контакти з метою подальшого розвитку взаємовідносин. «Є дуже багато питань, які ми можемо вирішити разом, продовжити хороші традиції й почати нові», — сказала Далі Грибаускайте.
Після завершення засідання Ради президенти підписали Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2011—2012 роки. Також у присутності глав держав було підписано Протокол ІV засідання Ради президентів України та Литви.
Україна не збирається форсувати вступ до НАТО, але проводитиме реформи з метою вступу до Євросоюзу, заявив литовським ЗМІ Президент України Віктор Янукович напередодні офіційного візиту до Вільнюса.
У свою чергу Президент Литви Даля Грибаускайте наголосила, що Україна є важливим партнером Литви й усього ЄС: «Демократичний розвиток і стабільність Східної Європи й регіону Чорного моря залежать від ефективного процесу європейської інтеграції України. Литва підтримує євроінтеграційні устремління України».
Фото Андія МОСІЄНКА.