Офіційна статистика суха і непорушна: індекс споживчих цін на харчові продукти і безалкогольні напої у вересні зріс усього на 2,9 відсотка. І дарма, що для більшості українців твердий сир стає делікатесом. А картопля і решта овочів продаються за небаченими восени цінами. Про подорожчання, як з’ясувалося, у курсі і Президент країни. Віктор Янукович навіть дав доручення Прем’єр-міністрові розібратися з ситуацією на споживчому ринку. Знайти причини зростання цін і «розробити план невідкладних заходів», щоб сповільнити темпи інфляції. Гарант не виключає, що ціни могли зрости і в результаті змови. Отож порадив мобілізуватись і Антимонопольному комітетові. А тим часом неурядові експерти провели своє дослідження споживчих цін. Тільки вираховували не уявні «індекси», а реальні гривні в гаманцях українців. Як з’ясувалося, зараз бюджет харчування середньостатистичної сім’ї з трьох осіб становить понад 2500 гривень на місяць. А це, мовляв, на 35-40 відсотків більше, ніж було ще два роки тому.

 

Ціни на харчові продукти за останні два роки зросли у півтора разу, — розповів учора на прес-конференції координатор програми споживчих експертиз ІА «Наш продукт» Ігор Каневський. Про це, мовляв, свідчать результати тривалого споживчого тесту, проведеного його організацією.

Два роки учасники тесту досліджували, скільки витрачає на харчування звичайна київська сім’я, що складається з трьох осіб. До споживчого кошика потрапляли тільки основні продукти. Жодних делікатесів та товарів преміум-класу. Отож, найдешевше прогодувати сім’ю було в серпні 2009 року. Тоді на все про все пішло лише 1,5 тисячі гривень. Найбільше вдарили по сімейному бюджету цьогорічні липневі ціни. Тестова сім’я тільки на своє харчування витратила понад 3 тисячі гривень.

— Ми також проаналізували затверджений Кабінетом Міністрів склад споживчого кошика. Як свідчать наші результати, хоча сам перелік і відповідає дійсності, але кількість продуктів, які ми їмо, суттєво відрізняється від офіційних даних, — каже пан Каневський.

Скажімо, якщо на рік урядовці дали нам добро на споживання 101 кг хліба, то експеримент показав, що реально середньостатистичний українець споживає його аж 120 кг. Те ж стосується і решти продуктів із переліку (крупи, картопля, м’ясо, ковбаса, риба, молоко, яйця тощо). Затверджених норм членам сім’ї не вистачало. Тому доводилося купувати продуктів більше.

Підрахували експерти і вартість найулюбленішої української страви — борщу. Сьогодні тарілка червоного з пампушками обходиться сім’ї більш як у десять гривень. А ще два роки тому приготувати борщ коштувало удвічі дешевше.

— Усі наші результати — не строга математична вибірка, — зізнається І. Каневський. — Але вони дають можливість оцінити ситуацію: методики, які використовує офіційна статистика, не відображають повну картину цінових коливань на ринку продуктів харчування.

Щоправда, щоб зробити такий висновок, проводити експерименти чи закінчувати спеціалізовані виші не варто. Можна просто зайти у перший-ліпший магазин і подивитися на тамтешні ціни.

— Якось я не помітила той момент, коли почала по продуктовому магазину зі списком ходити, — розповідає киянка Олена Геннадіївна. — Раніше могла просто йти і те, що впадало в око, у кошик класти. А зараз уже так не виходить. От учора зайшла із сином до магазину. Він кричить «купи торт», а я, як в анекдоті, відповідаю: добре, куплю, але тоді завтра без сніданку будемо. Сміх крізь сльози.

Між тим, не встигли українці оговтатися від нещодавніх цінових овочевих бумів, як нам передрікають нові сюрпризи. Буцімто зараз загроза різкого подорожчання нависла над соняшниковою олією, вершковим маслом та рисом.

До речі, для всіх охочих економити порада: звертайте увагу на акції та спецпропозиції у маркетах. Там досить часто можна купити продукти значно дешевше. Приміром, яйця по 55 копійок за штуку, цукор по 8 грн. 45 коп. за кілограм. Те ж стосується і твердого сиру. Та й м’ясо можна також придбати хоча б на кілька гривень дешевше.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.