Щоб поповнити бюджет, чиновники ладні заплющити очі на порушення, допущені під час установлення кіосків
КМДА відклала впровадження схеми розміщення МАФів до 1 січня 2012 р. Зрозуміло, чому: всі чинні щодо них санітарні вимоги такі заплутані й неоднозначні, що треба час, аби розібратися з ними. Доопрацювання потребують і містобудівні норми. Такі, якщо коротко, пояснення київських градоначальників щодо цього столичного «феномена». А деякі з них навіть вважають: в окремих випадках можна дозволити встановлювати кіоски на... інженерних комунікаціях.
Одразу постає запитання: а чи не вони, батьки міста, впродовж останнього року заявляли: більшість кіосків у Києві встановлено з грубими порушеннями законодавства? Насамперед, біля виходів з метрополітену, на зупинках громадського транспорту, інженерних мережах тощо. За словами начальника головного управління контролю за благоустроєм КМДА Сергія Рюмшина, тільки близько 20% із майже 11 тис. цих конструкцій мають дозвіл на розміщення від Головархітектури! Адже, не порушуючи нормативи на розміщення МАФів, установити їх у найвигідніших для бізнесу місцях практично неможливо...
Тим часом фахівці називають ще одну причину перенесення терміну затвердження схеми — у зв’язку з ймовірним прийняттям невдовзі Верховною Радою нового Містобудівного кодексу, що нібито дозволить ... узаконити всі порушення, допущені під час установлення тисяч кіосків у Києві. Є й інше припущення: різке скорочення кількості МАФів або навіть їх переміщення в менш прибуткові для бізнесу місця призведе до скорочення надходжень у бюджет, що невигідно київській владі. 
Виходить, КМДА однією рукою бореться з незаконними МАФами, обіцяючи їх демонтувати, а другою — сприяє... збільшенню їх кількості. Чи не час уже відверто визнати: міська влада заграє з власниками цих споруд під виглядом захисту інтересів підприємців. Хоча насправді це не має нічого спільного з малим бізнесом. «МАФівською» діяльністю вже давно займаються районні депутати й різні чиновники, котрі володіють великими мережами кіосків. Зумівши правдами й неправдами узгодити їх розміщення, вони здають їх в оренду дрібним підприємцям. Робочі місця в МАФах, безперечно, створюються. Але вони були б у такій само кількості й у стаціонарних магазинах, які вже не можуть конкурувати з кіосками, де власники несуть незрівнянно менше фіскальне навантаження. А продуктовий кіоск, основні асортименти якого — пиво та цигарки, установлюється здебільшого у місцях перетину пішохідних потоків — на зупинках громадського транспорту і виходах з метро. Що дратує людей, бо ці споруди заважають нормальному пересуванню. Але ситуація складається так, що всі ці МАфи можуть увійти в єдину схему розміщення, тобто будуть... легалізовані.
І наостанок — відгук київського читача Володимира Веренського на попередню кореспонденцію на цю тему: «Важко назвати Київ європейською столицею саме через МАФи. Вони як бородавки засіяли вулиці, що є не тільки естетичним ляпсусом. Погляньте — скільки від них бруду! Я живу біля метро «Палац Україна». Тут з переходу неможливо вийти, не натрапивши на купи сміття: кіоски скидають шматки паперу, картонні ящики та інший непотріб біля входу, а пацюки просто облюбували це місце. Як можна так гвалтувати місто?!»