Набрали чинності зміни до закону «Про держреєстрацію майнових прав на нерухоме майно». Відтепер усі, хто здає житло в оренду (приблизно 30 тис. квартир із 700 тис., які є в Києві. — Ред.), зобов’язані реєструвати договори оренди в БТІ.
Завдяки цьому держава одержує можливість контролювати ринок оренди нерухомості, котрий, за експертними оцінками, на 60—80% перебуває в тіні, і стягувати 15% податку з угоди. Як кажуть рієлтори, це може збільшити ціну на оренду житла на 10—15%. Але в такому разі обидві сторони страхуються від обману та шахраїв.
Для того, щоб зареєструвати договір, потрібно мати на руках завірений у нотаріуса договір оренди й оригінали паспортів — господаря квартири і її наймачів. Поки що реєстрація — справа добровільна, але пізніше неукладення загрожує штрафом.
Досі в Києві жодний договір  не зареєстрований. «Тут є нестиковка: в БТІ потрібно реєструвати договір оренди, завірений у нотаріуса. А в Цивільному кодексі прописано, що обов’язково потрібно завіряти в нього лише ті, які укладаються на три роки й більше. У новому законі термін угоди не обумовлено, що означає: якщо ви здаєте житло менш ніж на 3 роки, то не зобов’язані завіряти її у нотаріуса і реєструвати в БТІ», — каже директор агентства нерухомості Ярослава Часова.
Тим часом кияни не тільки не палають бажанням, а й не збираються ні зараз, ні пізніше реєструвати угоди в БТІ. З одного боку — через тяганину з оформленням документів, що триватиме близько місяця. Який квартиронаймач чекатиме? З другого — через те, що на це потрібно витрачати не тільки власний час, а й гроші: завірити договір у приватного нотаріуса коштує близько 1000 гривень. А щоб застрахуватися від обману, люди знаходять інші варіанти, де не потрібні ні реєстрація, ні нотаріус. Але якщо з власників квартир усе-таки почнуть вимагати реєстрацію, то багатьом з них буде невигідно здавати квартири в оренду. А найпевніше — через небажання віддавати навіть частину своїх грошей державі. Що, втім, у нашій країні — звичайна річ...