ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

4 листопада 2010 року виповнюється 60 років з дня підписання в м. Римі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. Ратифікація Україною цієї Конвенції стала вирішальною передумовою входження нашої держави до співтовариства демократичних країн Європи.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року заклала основи становлення в Україні якісно нової системи захисту цих прав і свобод людини, що вплинуло на демократизацію діяльності українських судових установ, правоохоронних органів, усіх структур органів державної влади та органів місцевого самоврядування. При прийнятті у 1996 році Верховною Радою України Конституції України положення цієї Конвенції були враховані у розділі ІІ «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина».

Враховуючи важливе значення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року для українського суспільства, Верховна Рада України постановляє:

1. Провести 22 жовтня 2010 року о 14 годині 30 хвилин спеціальне засідання Верховної Ради України з нагоди 60-ї річниці з дня підписання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

прийняти відповідне рішення про відзначення 60-ї річниці з дня проголошення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та затвердити план відповідних заходів;

передбачити організацію та проведення за участю Національної академії наук України в містах Києві та Севастополі, обласних і районних центрах, населених пунктах тематичних документальных виставок друкованих видань та фотоматеріалів, наукових конференцій, засідань «круглих столів», семінарів, просвітницьких заходів, виступи у засобах масової інформації державних службовців, політичних і громадських діячів, учених з висвітленням значення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року для українського суспільства;

доручити Міністерству освіти і науки України забезпечити проведення в навчальних закладах тематичних уроків, лекцій, семінарів, колоквіумів з роз’ясненням положень цієї Конвенції;

доручити Державному комітету телебачення і радіомовлення України забезпечити висвітлення у засобах масової інформації заходів з підготовки та відзначення 60-ї річниці з дня проголошення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року;

розглянути питання щодо видання Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта» серії поштових марок, присвячених 60-й річниці з дня проголошення Конвенції про махист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

3. Підтримати ініціативу щодо:

видання українською мовою щомісячного додатка до юридичного журналу «Право України» - «Європейський суд з прав людини: судова практика»;

підготовки спеціальних випусків газети «Голос України», журналів «Віче» та «Право України», присвячених 60-й річниці з дня проголошення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

4. Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини підготувати доповідь з нагоди 60-ї річниці з дня проголошення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на комітети Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, з питань європейської інтеграції та з питань науки і освіти.

6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.