Міжнародний інвестиційний саміт «Державно-приватне партнерство в контексті нової економічної політики України» зібрав у Донецьку понад тисячу учасників із різних країн світу. Представники влади запевняли, що зацікавлені в такому співробітництві. Прийнятий улітку цього року Закон «Про державно-приватне партнерство» визначив засади, на яких взаємодіють влада та бізнес.

Президент України Віктор Янукович пообіцяв полегшити підприємцям шляхи до реалізації проектів: «Від державно-приватного партнерства виграють держава, суспільство і люди. Ми робимо все для того, щоб система, створена десятиліттями, змінювалась на користь держави. Але не на користь чиновників і корупціонерів. Сьогодні ми робимо все, щоб скоротити відстань між суспільством і доступом до послуг держави, на шляху яких стоїть бюрократія. Дозвільна система, система ліцензування, технічного контролю тощо — всі ці системи треба реформувати, значно скорочувати і переходити на світові стандарти».

Заступник голови правління компанії   Ernst & Young Джей Нібб назвав головні фактори, на які звертають увагу підприємці: врегульованість законодавства, прозорість правил, розділення ризиків між інвестором та державою. Представники великих консалтингових компаній кажуть, що Україна поки що не стала «модною» для інвестування територією. «До нас приходить іноземний інвестор, і ми кажемо: у нас нова команда, будуть реформи, — розповів голова ради директорів інвестиційної групи «Альтера Фінанс» Михайло Жернов. — О’кей, а що було п’ять років тому? Була революція, була нова команда і теж обіцяли реформи. Де вони? Іноземний інвестор цинічний, у нього багато проектів по всьому світу, і не лише в Україні. Йому потрібна стабільна влада. Він питає: «На скільки часу ця ваша влада?» — «На п’ять років». — «Добре, я роблю свій проект на п’ять років». А далі?»

Серед позитивних моментів фахівці відзначають високий рівень та розгалуженість банківської системи в Україні. Крім того, потепління у відносинах із Росією останнім часом привело до сплеску зацікавленості російських компаній у здійсненні проектів в Україні. Директор фонду «Ефективне управління» Наталія Ізосимова вважає, що державно-приватне партнерство повинне початися з пілотних проектів в окремих галузях: створення нової інфраструктури, енергетики, будівництво якісного житла. Керівник фонду каже, що проведений свого часу аналіз ситуації в окремих галузях економіки Донецької та Львівської областей висвітлив проблеми, які можуть бути вирішені спільно державою та бізнесом. Наприклад, для успішного розвитку сільського господарства потрібні нові зерносховища, іригаційні системи, інфраструктура на селі та підготовка висококваліфікованих кадрів.

«З’являються перші сигнали не лише про стабільність політичну та економічну, а й повагу до інвестора», — відзначив генеральний директор компанії «ДТЕК» Максим Тимченко. Таку тезу висловлювали й інші учасники. За словами директора ТОВ «Вітряний парк Новоазовський» Олександра Пригорницького, до проекту спорудження вітроагрегатів у донецькому степу в області поставилися дуже схвально. «Ми отримуємо всі необхідні дозволи, і обласна влада сприяє тому, щоб це було без затримок, щоб ніхто не перешкоджав. Адже оформити документи непросто». До кінця року в Новоазовському районі буде встановлено десять вітроагрегатів німецького виробництва потужністю 2,5 мегаватта кожен. Завдяки цьому електроенергії, яка вироблятиметься, вистачить для забезпечення потреб усього району з населенням 37 тисяч осіб. Такі потужні агрегати в Україні буде застосовано вперше. Фахівці кажуть, що з інженерного боку це досить складний проект, який потребує грамотних та висококваліфікованих кадрів.

— Якщо подивитися шари повітря, то швидкість вітру в них розподіляється по-різному, — пояснює Олександр Пригорницький. — До 50 метрів — гальмується, а від 50 до 200 метрів — там зовсім інші повітряні потоки. Наші установки висотою 100 метрів, плюс лопаті по 50 метрів кожна. Таким чином, вони крутяться на оптимальній висоті повітряного потоку.

Кожен такий «вітряк», з урахуванням монтажу, обходиться в 4 мільйони євро. Однак керівники проекту запевняють: десять установок, виведених на проектну потужність, повернуть вкладене протягом п’яти-шести років. Вироблену електроенергію підприємство передаватиме до загальної енергомережі.

Шукати партнерів на інвестиційний саміт приїхали майже всі міста та райони області, які привезли власні проекти в комунальній та будівельній сферах. Діапазон ідей, запропонованих іншими учасниками, був надзвичайно широкий: від демонстрації в дії універсальної телекомунікаційної автоматизованої системи, створеної для безпеки робіт у шахті, до проекту кролеферми.