Футбол. Євро-2011 серед молодіжних команд (U-21). Плей-оф. Матчі у відповідь. 12 жовтня. Греція—Чехія. 0:2 (перший матч — 0:3). Білорусь—Італія. 3:0 (0:2). Румунія—Англія. 0:0 (1:2). Хорватія—Іспанія. 0:3 (1:2).

Україна—Нідерланди. 0:2. Голи: Дост, 44, Госсенс, 57. Перший матч — 3:1.
Україна: Бойко, Бутко, Путивцев, Степаненко, Селін, Кривцов, Чеснаков (Гармаш, 59), Морозюк, Коноплянка (Голодюк, 54), Зозуля, Ярмоленко. Тренер — Павло Яковенко.
Нідерланди: Крул, Янмаат, Марселліс, Нейтінк, ван Ангольт, Строотман, Джон (Фер, 79), Люк де Йонг, Дост, Госсенс, ван Вольфсвінкел (Війнальдум, 81). Тренер — Корнеліус Пот.
Рефері — Роберт Шергенгофер (Австрія).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 16 000 глядачів. 7 градусів.
Попри поразку збірна України вийшла до фінального турніру, котрий відбудеться наступного року в Данії. З чим щиро вітаємо команду та її тренера Павла Яковенка!
Ще в неділю в касах динамівського стадіону квитків уже не було. Зрозуміло, що після блискучої перемоги в Роттердамі інтерес до київського матчу підскочив до високих градусів. Цим, на жаль, уже вкотре скористалися перекупники. Хай їм дідько: ці капосники ледь не зіпсували справу. Адже на початок зустрічі очікуваного аншлагу на трибунах не спостерігалося. Та поступово вболівальницькі потоки наповнили чашу стадіону.
Не все гаразд було і на футбольному полі. Чомусь наша команда обрала тактику гри від оборони, віддавши ініціативу суперникові. І все перетворилося на випробування нервів наших футболістів і їхніх уболівальників. Нашій команді в цій важливій і нервовій зустрічі дуже бракувало Ярослава Ракицького. На жаль, в оборонця «Шахтаря» проблеми з коліном. І невідомо, скільки часу знадобиться йому для лікування. Нехай це буде дуже короткий термін.
А тим часом потужний тиск нідерландців призвів до того, що перед перервою господарі таки пропустили. Після флангової передачі й кількох відскоків м’яч потрапив до Доста. І той не промахнувся.
Звичайно, цей гол ще більше надихнув команду Нідерландів, котра налаштувалася будь-що врятувати ситуацію. Вона і після перерви продовжувала гнути своєї. І, зрештою, вдруге примусила господарів капітулювати. Ситуація стала майже катастрофічною. Ще один влучний удар — і Нідерланди перекреслили б чорною фарбою нашу суботню перемогу. І тоді б помаранчеві здобули путівку до Королівства Данського.
І ось коли українських футболістів дзьобнув смажений півень, вони згуртувались і перетворились на таку міць, яку гості так і не здолали. Наші хлопці билися з усіх сил за кожний клаптик динамівської землі. Завдяки цьому їм удалося відсунути гру до воріт суперника. Українці намагалися гостро атакувати і мали кілька моментів забити. 
Україна має всі шанси перемогти на чемпіонаті Європи 2011 року, вважає тренер команди Нідерландів Корнеліус Пот. «Навіть після сьогоднішньої зустрічі, котра закінчилась на нашу користь, вважаю, що ми програли сьогодні українській команді у тактичному відношенні. Як на мене, Україна має шанс перемогти на першості в Данії».
Павло Яковенко сказав, що його команді трохи пощастило. «Нам мало поталанити. Після такого налаштування ми не могли не пройти далі. Ми не провалили жодної гри. Це перша поразка. Добре, що все склалося саме так».
Відповідаючи на запитання про плани на фінальний турнір, Павло Олександрович поділився такою інформацією, що вона навіть приголомшила представників ЗМІ. «Ми хочемо стати чемпіонами Олімпійських ігор. Наша мета — в кожній зустрічі перемога. Красиво чи ні, але ми маємо стабільно набирати очки. Приємно, що наші футболісти зростають як майстри. І в цьому велика заслуга клубів, які вони представляють».
Отже, з 11 по 25 червня наступного року збірна Данії, на правах господаря фінального турніру, прийматиме команди України, Білорусі, Чехії, Англії, Хорватії, Швейцарії та Ісландії.
На знімках: з м’ячем Роман Зозуля; учні вшановують тренера.
Фото Павла КУБАНОВА.