Голова Верховної Ради Володимир Литвин відвідав Всеукраїнський зліт юних натуралістів, присвячений 85-річчю юннатівського руху в Україні та 85-й річниці заснування Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки.
Глава парламенту зауважив, що ця подія мала б святкуватися на загальнодержавному рівні. «Я сьогодні разом з вами складаю шану, низько схиляю голову перед багатьма поколіннями подвижників, які навертали наших діток до природи, землі, вчили їх одвічного, що ніколи не втратить свою цінність — вмінню жити і працювати на землі, — сказав він і додав: — Буде подальший поступ людства, ми будемо жити в інформаційному та постінформаційному суспільстві, але основа життя кожного українця, кожної української родини буде нетлінною і вічною».
В. Литвин, звертаючись до викладачів, висловив слова вдячності за те, що «ви творите молоде покоління, на якому трималась, тримається і буде триматися Україна». «Я був би з вами цілий день, бо ви працюєте за покликом душі і у вас такі послідовники, дітки, в яких є блиск в очах, не затуманений погляд. Можливо, ви щодня спілкуєтесь і не відчуваєте цього. А я, як людина, котра щодня спілкується з політиками, де цинізм є нормою життя, це дуже виразно бачу», — підкреслив Голова Верховної Ради.
Керівник парламенту зауважив, що у нас безмежно талановита молодь і проблема держави, влади, всіх інститутів, що ми часто—густо цей золотий скарб не можемо зберегти. «Талант потребує індивідуальної уваги. Треба допомагати талановитим, бо всі інші самі собі дорогу проб’ють. Особливо це бачимо на прикладі політиків: чим менше знає, тим вище в політику, — зазначив В. Литвин. — Людина, яка має знання, — має сумніви. А абсолютні знання породжують абсолютні сумніви. А коли є знання — є совість, а це означає, що людина моральна. А моральній людині завжди живеться складніше. Я тепер зрозумів достеменно, що, коли буваєш в областях, треба ходити у ваші центри».
Глава парламенту переконаний: сьогодні для наших дітей, онуків є можливість сягнути найвищих висот у науці, виробництві, політиці. «Я живу мрією про те, щоб Україна займала вагоме місце в людській спільноті, європейському співтоваристві. Мені доволі неприємно, спілкуючись з різними делегаціями, весь час пояснювати, що ми запрягаємо і будемо їхати. А потім з’ясувалося, що запрягли і не туди поїхали. У нас все є: колосальні можливості, високоосвічений, працьовитий, талановитий народ», — підкреслив В. Литвин.
Голова Верховної Ради розповів: «На жаль, так трапилось, що нас свого часу виламали із XX століття, а у XXІ далеко не завжди йдемо в ногу, весь час з’ясовуємо стосунки. До речі, це пояснюється нашою одвічною роз’єднаністю. У нас інколи діє принцип — моя хата скраю. А це переходить у заздрість. Нам потрібно об’єднатись і витворити ту країну, в якій будуть жити нормально, по-людськи наші діти. Але разом з тим повинні розуміти, що майбутнє починається сьогодні».
«У вашому закладі я побачив велику історію, велике сьогодення і не менш велике майбутнє», — наголосив В. Литвин. Керівник парламенту вважає за необхідне разом з Міністерством науки і освіти напрацювати пропозиції щодо гідної оплати праці вчителів, які працюють з дітьми в рамках позашкільної програми. «Я сподіваюсь і вірю, що під час формування бюджетних завдань врахуємо цю обставину», — сказав він.
А директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Володимир Вербицький зауважив, що саме Володимир Литвин сприяв у 2000 році наданню центру статусу національного.
«Ми хочемо, щоб наші надпредметні дії були корисні для кожного з нас, щоб наука і ми, методисти всіх районних, міських, обласних еколого-натуралістичних центрів, знали, що вносимо в душу дитини найголовніше — душу українця. Будемо жити ми, буде жити Україна», — зазначив він.
Глава парламенту оглянув виставку робіт вихованців обласних еколого-натуралістичних центрів з усіх регіонів України, де презентовано методичні роботи педагогічних колективів, наукові розробки та поради для вчителів біології загальноосвітніх шкіл.