Не слід лікуватися «по телевізору». Це неефективно, попереджає доцент кафедри інфекційних захворювань Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Федір Лапій. На його думку, ліки, які часто рекламують по телебаченню, насправді не допомагають. Для профілактики грипу й гострих респіраторних захворювань медик рекомендує частіше мити руки, носити марлеві маски, триматися подалі від уже захворілих людей і зробити щеплення.
— Ми повинні розуміти: віруси грипу нікуди не зникають. Вони мутують і приходять щороку. Вакцинація повинна оптимально проводитися до початку сезону грипу. Для нашої території, для нашого клімату рекомендовані вересень, жовтень, початок листопада. Потім ще 10—14 днів потрібно, щоб наша імунна система встигла виробити імунітет на вакцину, яка була введена в організм, щоб мати надійний захист від грипу і його ускладнень, — сказав Федір Лапій.
Наприклад, у Донецькій області вакцинацією планують охопити 10% населення, повідомляє ІМК з посиланням на заступника голови Донецької облдержадміністрації Олену Петряєву.
У першу чергу медики радять зробити щеплення тим, хто потрапляє в так звані групи ризику. А це — люди, що страждають на хронічні захворювання, вихованці інтернатів, будинків дитини, школярі, студенти, медперсонал, учителі, працівники сфери послуг, військовослужбовці.