Футбол. Товариський матч національних збірних. Бразилія—Україна. 2:0. Гол: Дані Алвеc, 25, Пато, 64.
Бразилія: Віктор, Дані Алвеc, Тіаго Сілва, Давид Луїс, Андре Сантос (Адріано, 46), Рамірес (Сандро, 66), Еліас (Веслі, 87), Лукас Лейва, Карлос Едуардо (Джуліано, 66), Робіньйо (Андре, 83), Пато (Нілмар, 78). Тренер — Ману Менезес.
Україна: Дикань, Романчук, Кучер, Мандзюк, Федецький, Польовий (Гай, 73), Ротань, Тимощук, Гусєв (Худоб’як, 46), Алієв, Мілевський (Селезньов, 62). В. о. тренера — Юрій Калитвинцев.
Рефері — Мартін Аткінсон (Англія).
11 жовтня. Дербі (Велика Британія). Стадіон «Прайд парк». 14 000 глядачів. 10 градусів.
Перша зустріч національної команди України з п’ятиразовими чемпіонами світу завершилася, як і очікувалося. Погодьтеся, що лише наївні сподівалися на диво. Виникає запитання: а чи могла наша збірна претендувати принаймні на нічию? Навряд, бо український колектив перебуває лише на стадії створення. А бразильці могли зібрати хоч п’ять команд, як оця, що призначила нам побачення в Англії.
На жаль, справжнього протистояння не вийшло. Ми стали свідками своєрідного лікнепу, коли нас вчили, нам диктували. Справжньої контргри в першому таймі у футболістів України не вийшло. Хоча, якщо бути до кінця справедливими, слід згадати, що вже в дебюті наші мали нагоду забити. Але Віктор парирував гарматний удар Алієва. Ще раз до перерви українці подарували досить яскравий епізод. Їм навіть удалося забити м’яча у відповідь.
Комбінацію розпочав Гусєв (як на мене, найкращий у складі нашої команди), котрий свій фірмовий фланговий прохід, з обіграшами непростих опонентів по ходу свого стрімкого просування, завершив відмінною передачею в карний майданчик пентакампіонів. Мілевський поборовся за м’яча і віддав на Алієва. А той з гострого кута красиво «пробив» Віктора. Але ну дуже пильний Аткінсон побачив порушення з боку Мілевського. І взяття бразильських воріт скасував.
Зрівняти рахунок одразу після перерви міг і Ротань. Та після передачі Федецького і скидання Польового Руслан влучив у стійку воріт. Ще один момент вартий описання. На 61-й хвилині Мілевський після флангової передачі Романчука міг опинитися віч-на-віч з Віктором. Однак лайнсмен, цур йому пек, зупинив ту атаку, побачивши (либонь, дивився в бінокль) мікроскопічний офсайд у нашого нападника.
Про ці моменти згадую навмисне, підкреслюючи, що бразильці давали нашим грати. Але натомість самі створили набагато більше моментів, два з яких завершили забитими м’ячами. Спершу Робіньйо з лівого флангу навісив у карний майданчик на Дані Алвеcа, з яким не впорався Романчук, і м’яч після удару гравця «Барселони», зачепивши нашого оборонця, від бокової стійки влетів у ворота. Ще раз бразильці забили в другому таймі. Форвард «Мілана» Пато скористався ідеальною фланговою передачею Карлоса Едуардо, розвернувся, ігноруючи намагання Мандзюка завадити йому, і ефектно вразив ціль.
Наставник бразильців Маноло Менезес зазначив, що матч з українцями був дуже корисним для його підопічних. «Ми чекали важкої гри і задоволені тим, що показали на полі. Нам потрібні такі поєдинки. Дуже важливо грати з командами, що сповідують різні філософії футболу. Видно, що ми прогресуємо, тож загалом ми вельми задоволені проведеним поєдинком».
А ми маємо першу поразку команди України з Юрієм Калитвинцевим. Однак варто сказати, що саме через отакі спаринги тренер має можливість зрозуміти реальний рівень гравців, котрі претендують на місце в збірній. Він може відсіяти тих, хто недотягує до високих вимог. А тим, хто залишиться, цей неоціненний досвід згодиться для, сподіватимемося, майбутніх звитяг.
— Трагедії з поразки робити не варто, — сказав Юрій Калитвинцев. — Цей рік у нас експериментальний, однак уже в наступному все буде по-іншому: щоб навіть постукати в двері збірної, треба буде дуже сильно постаратись...
* * *
Євро-2011 серед молодіжних команд (U-21). Плей-оф. Матчі у відповідь. Швеція—Швейцарія. 1:1 (перший матч — 1:4). Шотландія—Ісландія. 1:2 (1:2). До фінальної частини, котра відбудеться наступного року в Данії, вийшли швейцарці та ісландці.