Учора в бібліотеці імені Лесі Українки заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко презентував перший культурологічний портал «Рідна країна». Цей проект, за його словами, задумувався як своєрідний інтернет-посібник, що допоможе людям відкрити Україну та вийти за межі формальних знань про неї. Тож його варто позиціонувати не лише передусім як світоглядний. «Ми намагаємося максимально показати історичну унікальність, природну красу та культурну неповторність країни, в якій живемо».
У проекті немає партійно-політичних дискусій, натомість є історичні. У розділі «Громадянська Україна» є актуальна громадська думка, аналітичні матеріали, зокрема щодо зміни законодавства в гуманітарній та соціальній сферах.
Говорячи про структуру порталу, Микола Томенко зазначив, що змістове наповнення «Рідної країни» вирізняється двома головними рисами: лише позитивні та інформативні матеріали. Портал має п’ять розділів, які представляють Україну «громадянську», «здорову», «культурну», «освічену» та «туристичну». Однією з особливостей порталу є можливість (попередньо зареєструвавшись) самостійно наповнювати його розділи.
Користувач має змогу додавати інформацію про майбутні події, висловлювати свою громадянську позицію, аналізувати нагальні проблеми та ділитися досвідом і враженнями від подорожей. Тобто бути активним, небайдужим та залишити свій слід в історії рідної країни.
У рубриці «Освічена країна» можна слідкувати за змінами та дискусіями навколо гострих проблем цієї галузі, розбудовувати сучасну демократичну модель студентського самоврядування та скачувати популярні аудіопроекти фонду. А туристичний блок представляє неповторну красу, багатство та унікальність нашої країни. Зокрема, можна знайти інформацію про акції «Сім історико-архітектурних чудес», «Сім природних чудес», «Сім туристських маршрутів» та «Сім замків, фортець та палаців України». Також у розділі можна дізнатися про найцікавіші дива світу та новини туризму.
«Ми готові до співпраці з театрами і бібліотеками, щоб максимально надати інформацію про всі культурні події в країні, — зазначив Микола Томенко. — Найближчим часом це буде портал країни, яку не знаємо, з унікальними надбаннями історії, культури».