«Регулювання політичних партій в Україні: сучасний стан і напрями реформ» обговорювали вчора в Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Звіт представила Лабораторія законодавчих ініціатив. Участь у заході взяли народні депутати, представники Міністерства юстиції, інших органів державної влади, експерти Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини.

Як повідомив голова парламентського комітету Олександр Омельченко, станом на 1 жовтня нинішнього року в Міністерстві юстиції було зареєстровано 185 політичних партій, 16 з них представлено в парламенті. Однак не всі вони могли самостійно подолати бар’єр у три відсотки, а тому утворили блоки. На думку О. Омельченка, система блоків порочить і демократію, і парламентське будівництво України. «Їх не повинно бути на жодному рівні», — наголосив він. Крім того, депутат упевнений, що партії, які перемогли у складі блоків, мали б об’єднатися в одну політичну силу.
Олександр Омельченко повідомив також, що нині у Верховній Раді зареєстровано 21 законопроект про політичні партії. Три з них пройшли перше читання, однак досі не розглянуті у сесійній залі. Це, переконаний парламентарій, свідчить про незацікавленість політичних еліт у регулюванні й реформуванні політичних процесів в Україні. Крім того, голова комітету впевнений у недемократичності норми закону про місцеві вибори щодо висування кандидата на пост міського голови від політичної партії. «Подібної норми нема у жодній країні світу», — наголосив він. Додавши водночас, що демократія неможлива без верховенства права. «Ми 20 років будуємо державу і хочеться, щоб її поважали у світі», — зауважив О. Омельченко.
А на думку експертів з Лабораторії законодавчих ініціатив, хоча багатопартійність і розпочалася в Україні з 1990-го, з ліквідації Компартії, на її розвиток негативно вплинуло кілька факторів. Це, зокрема, низький рівень суспільної підтримки партій та їх слабкий фінансовий потенціал.
Крім того, експерти відзначають, що перші проблеми з’являються вже під час реєстрації партій. Цю процедуру, вважають вони, необхідно спростити, оскільки існуючі обмеження щодо їх створення не досягають поставленої мети — не запобігають появі нових партій, які активізуються лише у виборчий період. Крім того, недоцільним вони вважають і існування двох окремих державних реєстрів — для політичних партій та їх місцевих осередків, що значно ускладнює контроль Міністерства юстиції за дотриманням партіями законодавства. Що стосується фінансового аспекту, то, на думку більшості учасників «круглого столу», політичні партії мають фінансуватися з боку держави. 
Загалом учасники заходу дійшли висновку, що окремі норми чинних законів, які регулюють діяльність політичних партій, не узгоджуються між собою. А також не відповідають Європейській конвенції про захист прав і основних свобод людини, а тому мають бути переглянуті.