Президентові України В. Ф. Януковичу
Депутатський запит щодо недопущення руйнації скверу на розі Десятинного провулку та Пейзажної алеї у Шевченківському районі Києва, з метою збереження історичної та культурної пам’ятки країни
Вельмишановний Вікторе Федоровичу!
До Верховної Ради України надходить безліч звернень та скарг від громадян столиці, які вкрай стурбовані збереженням історичної та культурної спадщини Києва, зокрема ситуацією, що склалася навколо можливого будівництва на розі Десятинного провулку та Пейзажної алеї в Шевченківському районі м. Києва — охоронної зони заповідника ЮНЕСКО «Софія Київська», та знищенням при цьому дитячого ландшафтного скверу.
Вся територія Пейзажної алеї, від західного боку Львівської площі та схилів урочища Гончарі до Андріївського узвозу, входить до меж охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору та, згідно з конвенцією ЮНЕСКО, перебуває під захистом держави та ЮНЕСКО. У свою чергу, Україна є стороною конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини і тим самим зобов’язана дотримуватися спеціального охоронного режиму на території охоронної зони та узгоджувати через Національну комісію у справах ЮНЕСКО будь-які роботи з нового будівництва. Наміри владних структур забудувати Десятинний провулок та Пейзажну алею сучасними будівлями не лише повністю ігнорують вимоги підписаної державою конвенції та міжнародних договорів, але і фактично є намаганням варварськими діями повністю знищити існуючий ландшафт найстародавнішої частини Києва та змінити його на такий, що не має будь-якої історичної цінності.
На думку народних депутатів України, зведення будинків у самому історичному центрі Києва, на території двох історичних заповідників: охоронної зони заповідника ЮНЕСКО «Софія Київська» та українського державного заповідника «Стародавній Київ», — зробить навколишні історичні будівлі — Софійський, Михайлівський та Андріївський собори, які мають статус пам’ятників архітектури та історії, такими, що не відповідають вимогам конвенції.
Народні депутати України вважають нагальним збереження історичного ореолу Києва та заборону будь-якого будівництва в провулку Десятинному та на Пейзажній алеї, з перспективою введення мораторію на будівництво в буферних зонах, задля недопущення внесення Софії Київської в перелік об’єктів підвищеного ризику.
Зважаючи на вищезазначене, з метою збереження історичної та культурної пам’ятки країни, недопущення виключення заповідника ЮНЕСКО «Софія Київська» з переліку пам’яток світової історії, втрати авторитету нашої країни на міжнародній арені, звертаємося до Вас, шановний Вікторе Федоровичу, з проханням доручити вжити дієвих заходів для недопущення руйнації дитячого ландшафтного скверу на розі Десятинного провулку та Пейзажної алеї у Шевченківському районі Києва.
З повагою, народні депутати України: Ігор Шаров, Олександр Єфремов, Іван Кириленко, Петро Симоненко, Микола Мартиненко.