Офіційні спостерігачі

У виборчому процесі участь можуть брати офіційні спостерігачі від місцевих організацій партій, які висунули кандидатів, всеукраїнських громадських організацій, зареєстрованих не менше ніж за 365 днів до дня виборів і до статутної діяльності яких належить питання виборчого процесу. А також спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій.
Спостерігачі від партій наділені найбільшими правами. Вони можуть складати акти про виявлені порушення, отримувати копію протоколу виборчої комісії про результати підрахунку голосів, робити фото- і кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, бути присутніми під час підрахунку голосів та встановлення результатів виборів.
Спостерігачам від громадських, міжнародних організацій та іноземних держав також надається право здійснювати фото- і кінозйомки, аудіота відеозаписи. Однак вони позбавлені права складати протоколи про порушення. Зате можуть публічно висловлювати свої пропозиції щодо організації проведення місцевих виборів.
Громадські організації, які виявили бажання надати своїх представників у спостерігачі, мають зареєструватись у ЦВК. У подальшому члени такої організації можуть бути спостерігачами на будь-яких виборах і в будь-якому місті (для цього вони мають звернутися до відповідної виборчої комісії).
Міжнародні спостерігачі також реєструються у ЦВК. Здійснювати спостереження вони можуть на будь-якій території України.
Офіційний спостерігач не має права 
втручатися в роботу виборчої комісії, заповнювати замість виборця (у тому числі й на його прохання) виборчий бюлетень та бути присутнім при заповненні бюлетеня у кабіні для таємного голосування. У разі порушення цих вимог виборча комісія може позбавити офіційного спостерігача права бути присутнім на виборчій дільниці.
Що робити, коли ви стали свідком порушення?
Виборець, який став свідком порушення, зобов’язаний звернутися або до голови комісії, або до офіційного спостерігача. Той, у свою чергу, зобов’язаний скласти відповідний акт. Якщо голова комісії не реагує, виборець може засвідчити факт протиправних дій власноруч за підписом двох свідків. Із цією заявою (в ній мають бути вказані прізвища свідків, які підтвердять факт порушення) виборець може звернутися до суду.
Якщо існує загроза життю чи здоров’ю виборця, він або інша особа може звернутися до працівника правоохоронних органів, який обов’язково має чергувати біля приміщення для голосування.
Записала Олена Горбунова.