Футбол. Контрольний матч національних збірних. Україна—Канада. 2:2. Голи: Джексон, 12, Гатчинсон, 29, Мілевський, 59, Тимощук, 80.

Україна: П’ятов, Федецький, Мандзюк, Кучер, Романчук, Кулаков (Тимощук, 46), Гай (Гусєв, 46), Ротань (Алієв, 46), Воронін (Олійник, 46), Шевченко (Худоб’як, 90), Селезньов (Мілевський, 46). В. о. тренера — Юрій Калитвинцев.
Канада: Гіршфельд, Сталтері, Якович, Стрейт, де Йонг, Сімсон (Накадзіма-Фарран, 86), Гатчинсон, Беріньє, Оушен (Гебер, 73), Больє-Борголь (Ледгервуд, 68), Джексон. Тренер — Стівен Гарт.
Рефері — Томаш Микульський (Польща).
8 жовтня. Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 9 000 глядачів. 8 градусів.
Збірна України ледь не зіпсувала свято своєму капітанові. Адже матч проти канадців став сотим для Андрія Шевченка за національну команду. Перед початком зустрічі ювіляра вітав стадіон і учасники матчу. А президент ФФУ Григорій Суркіс зачитав вітальне послання українській зірці від президента УЄФА Мішеля Платіні. І вручив Шеві сувенірну футболку, виготовлену спеціально до події.
Однак гості змусили похвилюватися і Шевченка, і всіх нас. Вони в першій половині зустрічі діяли впевнено, активно і значно злагодженіше за господарів. Саме про вміння суперника казав Калитвинцев. Не відставали від тренера і його підопічні, даючи високі оцінки північноамериканцям. Але говорили-балакали, та, на жаль, до кінця так і не усвідомлювали серйозність ситуації. На ділі українці таки недооцінили збірну Канади. Та й наставник наших, либонь, сподівався тим складом, що випустив на поле, легко здолати конкурента.
Оця недооцінка обернулася двома дзвінкими ляпасами у вигляді напрочуд ефектних голів, котрі стали результатом швидких комбінацій. Лише в другому таймі господарі, в складі яких відбулося одразу п’ять замін, почали діяти значно краще. І врятували матч. У першому випадку Гусєв влучив у стійку воріт і Мілевський бездоганно зіграв на добивання, у другому — потужним фірмовим ударом здалеку відзначився Тимощук.
— Насамперед оціню двійкою гру оборони, — сказав після матчу Юрій Калитвинцев. — Дозволяти суперникові так легко діставатися наших воріт це, звичайно, погано. Але тут є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Ці хлопці в такому сполученні грали вперше. Звісно, їм бракувало взаєморозуміння. Протягом трьох днів, які провели разом, ми акцентували увагу на грі обороні, але сьогодні в нас не вийшло. А от за агресивність і налаштованість в атаці ставлю п’ятірку. Звичайно, це моя суб’єктивна точка зору. Але був гарний контроль м’яча. Якщо ми це закріпимо, тоді в атаці матимем непоганий вигляд.
— То як навчити команду не помилятися в обороні?
— Тільки копітка праця може поліпшити справу. Креатив в атаці можна проявляти завжди, а в обороні допоможе тільки зіграність.
— Чи були несподіванки в грі Канади?
— Ми намагалися грати першим номером, накривати суперників на їхній половині. Я мав інформацію про швидких Джексона і Гатчинсона. Але несподіванкою стало те, що вони мають ще більші швидкості. Не приховую, задоволений цим матчем. Добре, що він відбувся і був корисним для нас. Адже ми отримали якісний спаринг. Мене неабияк порадувало те, як розминалися хлопці в перерві. Мав утіху і від того, як переживали футболісти, яких замінили. Це дуже важливо.
— Чи можна стверджувати, що ті гравці, які грали в другому таймі, і складатимуть основу команди?
— Основа визначиться тільки за місяць до чемпіонату Європи-2012. А поки що тривають експерименти.
— Що скажете про підтримку трибун?
— Кому не сподобається таке щире вболівання? Ми граємо для вболівальників, і їхня підтримка нам конче потрібна. Уявіть, якби був порожній стадіон, тиша. Тоді навіть агресивність в атаці не допомогла б. Команда і трибуни цього разу були одним цілим...