Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації при Верховній Раді наприкінці вересня запропонувала Фонду держмайна України невідкладно вжити заходів для збільшення ефективності управління корпоративними правами держави в АТ «Машинобудівне виробниче об’єднання «Оріон», що в Одесі, та підвищення його інвестиційної привабливості.

За здоров був!

...Й одразу згадався 16-поверховий готельний комплекс на вулиці Літературній. Навіть не 14 тисяч квадратних метрів, на яких він розташований, а те, як невимушено легко їх, по суті, вивели з-під державного лона. Але про все по порядку.

У травні цього року комісія заслухала дивовижну історію про те, як підводили до банкрутства підприємство стратегічного значення, виробника компресорів для побутових холодильників та іншої продукції — АТ «МВО «Оріон». Від 2004-го виробника теоретичного, бо через складні корпоративні конфлікти було вже не до холодильного обладнання. Тут не вели, як слід, бухгалтерський облік, кинули відновлювати основні, але вже розкомплектовані фонди, які потрапили у податкову заставу. Поки що нічого дивного, бо випадок у приватизаційній практиці доволі типовий. Через п’ять років кількість працюючих тут знизилася до 29 чоловік і на часі було вже відповідати перед кредиторами майновими активами.

У травні цього року в контрольній комісії з приватизації з’ясували, що застрільником справи про банкрутство стало приватне підприємство «Статир», яке вимагало від Господарського суду області порушити справу про банкрутство «МВО «Оріон» і примусити його покрити борг у 7 з копійками мільйонів гривень за угодою про купівлю-продаж труб. Запам’ятайте, бо, зрештою, цю угоду після чисельних розглядів у судах різних інстанцій кваліфікуватимуть як фіктивну. Кілька років поспіль на підприємстві точився корпоративний конфлікт, пов’язаний з боротьбою за посаду голови правління акціонерного товариства. Саме він і призвів до того, що в період з жовтня 2004-го по лютий 2005 року всупереч чинному законодавству нелегітимний керівник товариства уклав значну кількість угод, які підвели колектив під приватизаційний «монастир». Так, процитую резюме членів приватизаційної комісії: «Внаслідок протиправних дій стосовно майна АТ «Машинобудівне виробниче об’єднання «Оріон» було відчужено 16-поверховий готельний корпус лікувально-оздоровчого комплексу «Оріон» загальною площею 14,5 тисячі квадратних метрів, розташований на узбережжі Чорного моря на 8-й станції Великого Фонтану в місті Одеса». Звідси і починається дивовижне — за ціною у 2,2 мільйона гривень, тобто у 8,5 разу нижчою за його оціночну вартість. Цим державі та акціонерам заподіяно шкоди на суму щонайменше 17 мільйонів гривень.

Доки суд — доти конкурс?

Судові суперечки тривали упродовж кількох років. 2007 року Господарський суд Одеської області за позовом АТ «МВО «Оріон» визнав недійсною угоду з купівлі—продажу труб, але повернути їх продавцю, звісно, не вдалося, що дало підстави для подальших судових спорів.

Зрештою, не в трубах річ. І органи прокуратури, які здійснювали представницькі повноваження в судах, і Вищий господарський суд України та Верховний Суд відмовилися визнати результати аукціону з продажу лікувально-оздоровчого комплексу та подальші договори з купівлі-продажу до закінчення розгляду справи щодо легітимності голови правління АТ, який приймав ці рішення. Інакше кажучи, до підтвердження правомочності рішення акціонерних зборів, які наділили його такими повноваженнями. Адже претензії до АТ «МВО «Оріон» вийшли за рамки корпоративного конфлікту вже в лютому цього року — регіональне відділення ФДМУ сповістило про відкритий конкурс з продажу державного пакета акцій — 50 плюс одна акція статутного капіталу АТ «МВО «Оріон».

Процитую лише один з висновків з рішення членів контрольної Комісії з питань приватизації при Верховній Раді (від 20 травня 2010 року): «Продаж контрольного пакета акцій АТ «МВО «Оріон» без включення земельних ділянок до статутного фонду товариства призведе до фактичної втрати контролю держави за цими ділянками при формальному перебуванні їх у державній власності. За найскромнішими підрахунками, вартість цієї землі становить понад 7 млн. доларів США, у гривневому еквіваленті — це близько 56 мільйонів гривень».

Тоді ж, у травні, я попросив керівника парламентської комісії Євгена Мармазова прокоментувати доволі різке рішення — робота Фонду держмайна України та його регіонального відділення визнавалася незадовільною, пропонувалося утриматися від продажу державного пакета акцій ВАТ «МВО «Оріон».

— Поза сумнівом, — сказав він, — хтось дуже впливовий дуже квапиться прибрати до рук привабливий шмат державної власності. Це при тому, що я вже двічі звертався до голови ФДМУ з проханням призупинити конкурс до завершення слухань у судах різних інстанцій. Відчужується державне майно всупереч чинному законодавству, тому я вважаю: рішення членів комісії і виправдане, і таке, що потребує втручання Генеральної прокуратури.

А як реагують?

Пам’ятаю, що один з пунктів травневого рішення комісії мене порадував особливо, бо він пропонував урядові розробити та запровадити механізм врахування вартості земельних ділянок при приватизації об’єктів державної власності, що розташовані на цих ділянках. Але відтоді спливло чимало води, а до такого механізму руки урядовців ще не дійшли. Мало того, нещодавнє засідання Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації знову заслухало... хід приватизації ВАТ «МВО «Оріон». І знову констатувало, що повернення лікувально-оздоровчого комплексу на його баланс усупереч рішенню судів різних інстанцій невиправдано зволікається Державною виконавчою службою. Цитую: «Відповідно до рішення Комісії призупинено конкурс з продажу державного пакета акцій розміром 50% + 1 акція статутного капіталу АТ «МВО «Оріон». Фондом державного майна України вдалось домогтися відновлення системи реєстру власників іменних цінних паперів товариства та проведення 13 вересня 2010 року загальних зборів акціонерів... забезпечено інтенсифікацію претензійно-позовної роботи щодо повернення незаконно відчуженого майна... Разом з тим весь комплекс проблемних питань діяльності АТ «МВО «Оріон» на сьогодні залишається невирішеним... Усупереч рішенню Комісії не вжито адекватних заходів щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб...».

Перед засіданням комісії до Є. Мармазова з відповідним листом звернулися голова правління (М. Кущака) та голова профспілкового комітету (В. Матійко) АТ «МВО «Оріон». У листі вони навели нові відомості щодо розкрадання майна підприємства та заподіяння матеріальних збитків в особливо великих розмірах. А тому комісія вирішила звернутися до Генерального прокурора України О. Медведька з проханням організувати під особистим контролем об’єктивну та незалежну перевірку цих відомостей, притягнути винних осіб до відповідальності, а також посилити охорону інтересів держави та АТ «МВО «Оріон» у судах, зокрема, по поверненню незаконно відчуженого майна товариства.