Кошти на реконструкцію старої будівлі заробили завдяки перемозі в міжнародному конкурсі на кращий розвиток територіальних громад у питаннях енергозбереження. Підготовлений сільським головою Іваном Браславцем разом з депутатами сільради проект «Енергозберігаючі заходи у дитячому садку села Демидівка» визнано одним з кращих і відзначено грантом на суму вісімдесят тисяч гривень. Таку само суму, за умовами конкурсу, виділили для громади з районного бюджету. Під час ремонту застосували енергозберігаючі технології. Не тільки замінили старі дерев’яні вікна на металопластикові й утеплили стіни. Найважливіше — встановили енергозберігаючу автономну систему опалення.
Нині у дитсадку відкрито дві різновікові групи. Батьки задоволені створеними умовами для відпочинку й виховання дітей. Кажуть, вони не гірші, ніж у дитсадках обласного центру.
На черзі у депутатів сільради створення ще одного проекту — з реконструкції сільського будинку культури.
— Я родом з сусіднього села Могилівка, воно належить до Демидівської сільради, — каже депутат облради Юрій Мельник. — Радію, що село має таку поважну історію. Але дуже прикро, що занепадає те, що було створено попередніми поколіннями. Ось дивіться на будинок культури. Він один з найбільших в області. З великим залом. Були гарні добротні меблі. Тепер кругом тріщини. Якщо будівлю не відремонтувати, вона завалиться. Але ж грошей на це нема... Сільський голова має досвід, яким чином їх можна заробити.
Сподіваємось, що проект, який разом готуємо нині, так само знайде належну оцінку.
Серед почесних гостей свята був Герой України, депутат Вінницької облради, керівник сільгосппідприємства «Радівське» Калинівського району Анатолій Пачевський. «Ми з вашим сільським головою Іваном Браславцем земляки, — зазначив Анатолій Пачевський. — Я не міг не привітати його і територіальну громаду з таким поважним ювілеєм». Гість подарував місцевому будинку культури музичний центр. Того дня громада отримала ще подарунки. Один з них — енергозберігаючий котел для опалення приміщення.
Історична довідка
За час свого існування село Демидівка, що у Жмеринському районі на Вінниччині, мало три назви — Виперсовичі, Демидовці та Демидівка. Починаючи з 1310 року на місці нинішньої Демидівки уже жили люди.
У 1861 році в селі відкрили церковнопарафіяльну школу. У 1722 році тут налічувалося півтори тисячі людей, а в 1900-му — 1600 жителів, з яких 130 були письменні. Місцеві люди завжди вирізнялися неабиякою працьовитістю. Як записано в архівних матеріалах, відгодованих волів селяни возили продавати аж у Санкт-Петербург (село розташоване поруч з вузловою залізничною станцією Жмеринка).
Першого травня 1924 року в селі на річці Рів відкрили гідроелектростанцію. Вона була першою в районі. Відтоді оселі освітлюють електрикою. У 30-х роках у селі організували аж три колгоспи. Тоді ж відкрили медичну амбулаторію з пологовим відділенням та семирічну школу.
У 70-ті роки про Демидівку дізналися у різних куточках України завдяки продукції відкритого тут гранітного кар’єру та спорудженню дробильно-сортувального щебеневого заводу. Два роки тому підприємство оновили за рахунок іноземних і вітчизняних інвесторів. Завдяки старанням сільського голови і депутатів сільради до села вдалося прокласти газопровід.
 
Жмеринський район
Вінницької області.
Фото автора.