6 жовтня 2010 р. в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося засідання Комітету з реалізації Спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Боротьба з жорстоким поводженням і безкарністю у країнах Південного Кавказу, Молдові та Україні».
Попередньо в квітні ц. р. в Інституті законодавства було проведено «круглий стіл» з питань удосконалення нормативно-інституційних механізмів забезпечення ефективного розслідування скарг щодо жорстокого поводження в Україні, який мав відповідний резонанс у контексті реформування системи кримінальної юстиції та судової системи.
У засіданні комітету з реалізації проекту взяли участь делегації представників п’яти країн — України, Вірменії, Азербайджану, Грузії та Молдови, де імплементується цей проект, а також відповідальні співробітники Представництва Європейського Союзу в Україні, Генерального директорату Ради Європи з прав людини та правових питань, регіональні координатори проекту, міжнародні експерти.
Під час заходу обговорювалися результати виконання проекту в кожній окремій країні, визначалися проблеми та шляхи їх подолання. Відзначено, що країни виробили різні підходи до вирішення завдань проекту із врахуванням стану розвитку національного законодавства та актуальності проблеми жорстокого поводження з боку працівників правоохоронних органів у ході слідчих дій.
Учасники погодилися, що необхідно здійснювати ефективні заходи, які варто одночасно направляти на покращання практичної діяльності правоохоронних і судових органів, зокрема, шляхом підвищення рівня професійної підготовки та вдосконалення законодавства, у відповідності до європейських норм і стандартів, що у т. ч. передбачає адекватне покарання за поводження, яке принижує гідність та спричиняє фізичні страждання людини. При цьому визнано, що основою для вдосконалення є рекомендації, сформульовані експертами Ради Європи в доповідях щодо стану справ у країнах, охоплених проектом. Ці доповіді видані мовами країн-учасниць проекту, вивчаються та розповсюджуються в ході реалізації заходів за проектом.
Підсумком засідання стало узагальнення обговорень та вироблення проекту спільного плану подальших дій, у тому числі передбачене проведення в Україні серії регіональних семінарів для прокурорів, міліції та суддів, а також всеукраїнської конференції, що відбудеться в листопаді ц. р. і буде проведена Інститутом законодавства спільно з Офісом Ради 
Європи в Україні.