Міністерством транспорту та зв’язку України розроблено проект наказу «Про затвердження Порядку формування тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою» з метою вдосконалення нормативно-правової бази у сфері надання послуг з приймання та доставки вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою в частині визначення єдиних засад формування та встановлення прозорого механізму формування тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою для державних підприємств поштового зв’язку, які надають ці послуги.

Очевидно, у проекті документа йдеться про підвищення плати за послуги «Укр-пошти». Перш ніж розглядати проблему тарифів на приймання передплати та доставку вітчизняних видань, треба виокремити ці послуги із загального масиву робіт «Укрпошти». За попередніми даними, це становить близько 7 відсотків.

Лише цю частину витрат «Укрпошти» можна розглядати як основу для затвердження тарифів на передплату та доставку вітчизняних періодичних видань. При цьому треба враховувати ті преференції, які держава надала «Укрпошті» саме за організацію передплати і доставку вітчизняних друкованих ЗМІ.

— Підприємства зв’язку, які розповсюджують пресу, за оренду, зокрема, приміщень сплачують 1 гривню на рік.

— Вони мають пільговий тариф з податку на землю.

— Користуються телефонним зв’язком за тарифами, встановленими для бюджетних установ.

— За рахунок держбюджету розповсюджувачам преси надається фінансова компенсація.

«Голос України» провів дослідження й дійшов висновку: тарифи «Укрпошти» завищено.

Наприклад, у Львові альтернативна доставка й експедування містом коштують 2,5 коп., регіоном — 8,2 коп. «Укр-пошта» бере в обох випадках 13 коп.

Альтернативна доставка з Києва до регіонів коштує (для 16 сторінок А3) — 7,2 коп., «Укрпошта» бере — 13 коп.

«Укрпошта» стверджує, що періодику доставляють за нормативними термінами для пересилання поштових відправлень та поштових переказів.

На жаль, нормативів повсюдно не дотримуються, і не лише у районних центрах, селах, а й у містах (Миколаїв, Харків, Запоріжжя).

Вочевидь, причина полягає в тому, що плату за послуги з доставки «Укрпошта» бере наперед, самостійно визначає порядок повернення залишкових від передплати коштів редакціям.

Вкрай необхідно ситуацію поставити з голови на ноги. А саме:

— «Укрпошта» всі кошти від передплати перераховує редакціям, а редакції, у свою чергу, помісячно (поквартально) оплачують «Укрпошті» послуги з доставки.

Тоді буде можливість впливу на «Укрпошту» у разі невиконання нею взятих зобов’язань.

Загалом проблема дуже задавнена і стосується не лише передплати, а й реалізації періодики уроздріб.

Вести розмову про збільшення тарифів можна за умови адміністративно-фінансової відповідальності «Укрпошти» за доставку періодичних видань.

Сьогодні питання доставки преси взагалі не знайшло свого відображення в нормативно-правових актах. Єдиним документом, яким керуються поштарі під час доставки преси, є наказ Мінтрансзв’язку України від 12.12.07 р. № 1149, яким встановлено норматив доставки пошти адресатам: протягом шести днів на тиждень один-два рази на день в Києві, Сімферополі, Севастополі, обласних центрах, містах обласного підпорядкування; в районних центрах — п’ять днів на тиждень, один раз на день; в інших населених пунктах залежно від чисельності населення — щонайменше три дні на тиждень, один раз на день. Проте, як показує практика, правилом стала доставка будь-яких (у т. ч. щоденних) газет у сільській місцевості один раз на тиждень. Враховуючи особливості підготовки і друку щоденних газет, завдання, які вони виконують, особливо державні газети, є неприпустимою доставка цієї категорії друкованих ЗМІ у чинні терміни.

На підставі викладеного вважаю, що слід закріпити таке:

1. Газети мають бути доставлені передплатникам в день виходу в світ, якщо вони надійшли в сортувальний вузол:

в обласних центрах — до 10-ї години;

в інших містах і районних центрах — до 13-ї години;

у всіх інших населених пунктах при надходженні в доставочне підприємство зв’язку — до 14-ї години.

2. Журнали доставляються не пізніше наступного дня після надходження їх в доставочне підприємство зв’язку.

3. У Києві, обласних центрах, містах обласного підпорядкування, районних центрах місцева кореспонденція доставляється адресатам залежно від часу вкидання її в поштові скриньки, як правило, того самого дня, але не пізніше наступного.

4. Утворити робочу групу (за обов’язкової участі представників друкованих ЗМІ) і провести господарсько-фінансовий аудит діяльності «Укр-пошти».

Анатолій ГОРЛОВ, головний редактор газети «Голос України».