Хоча й на полях ще триває комплекс осінньо-польових робіт, все-таки працівники приватного підприємства «Агро-Експрес-Сервіс» знайшли час, аби вшанувати освітян,культпрацівників і медиків, які працюють на територіях сільрад, де ПП орендує земельні паї. А їх більше п’ятисот чоловік і всі вони зібрались у Будинку культури у райцентрі Млинів, що на Рівненщині. Отримали грошові винагороди, а також відпочили душею на концерті після напруженого робочого тижня.

До речі, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» такі заходи проводить не вперше. Це господарство нового типу, тут доглянуті поля (а їх близько 24 тисяч гектарів), шикарна імпортна сільгосп-техніка, воно робить ставку на новітні технології, а отож має кошти на те, щоб не лише постійно піднімати планку соціальних стандартів для своїх працівників, а й влаштовувати ось такі приємні заходи для освітян. А ще — допомагати територіальним громадам, сільрадам у розв’язанні їхніх проблем.
— За кожен орендований гектар сільради отримують від нашого підприємства «бонус» у 12 гривень, тому мають кошти на вирішення нагальних проблем, — розповідає генеральний директор ПП «АЕС» Сергій Костючко. — Допомагаємо і релігійним громадам, не шкодуємо коштів для підтримки й вшанування ветеранів війни, на меценатство...
Звичайно, такі щедрі жести у наш непростий час може дозволити собі тільки заможне підприємство. А щоб бути заможними, колектив ПП «АЕС» багато працює. Кожна копійка заробляється професіоналізмом, важкою працею на полях, які віддячують щедрими врожаями. Навіть у цей складний за кліматичними умовами сільськогосподарський рік тут зібрали по 47 центнерів озимої пшениці з гектара. Половину її продали державі другим і третім класом, половина пішла на те, щоб розрахуватися із селянами за орендовані у них паї. Фахівці ПП «АЕС» розповіли, що домоглися й очікуваної врожайності цукрових буряків — 450—500 центнерів з гектара. Цукристі здають на Радехівський цукрозавод Львівської області, з яким підприємство має довгострокові угоди.
Свою «біографію» ПП «Агро-Ескпрес-Сервіс» одинадцять років тому починало з Млинівського району. Тоді тут багато полів облогувало, оброблялись хіба тільки ті, що при дорозі. У власників паїв, серед яких чимало літніх людей, не було ні сил, ні можливості дати лад гектарам. Передавши паї в оренду «АЕС», селяни мають зиск від того. Нинішнього року, скажімо, за пай, в залежності від його розміру, селяни отримали від 800 до 1200 кілограмів збіжжя (до того ж підприємство взяло на себе ще й сплату податків за «дивіденди»). Лише двадцять відсотків власників паїв виявили бажання взяти орендну плату грішми, решта — зерном, яке нині в ціні. Тим часом, добрі відгуки селян про ПП «АЕС» пішли по області — власники паїв з Демидівського і Радивилівського районів теж виявили бажання довірити свою землю цьому підприємству. Не так давно до них долучилися ще й мешканці сіл чотирьох сільрад Кременецького району Тернопільської області.
— Прихід у район такого солідного інвестора дуже доречний, — розповідає начальник управління АПК Кременецької райдержадміністрації Леся Грушицька (на знімку). — Адже почали обробляти землі, які тривалий час не
 оброблялися. Підприємство посіяло цукрові буряки на 1882 гектарах, збирає непоганий урожай, чим показує приклад належного господарювання іншим господарствам. На території двох сільрад нашого району — Будківської і Гаївської — створюється ще одна виробнича дільниця «Агро-Експрес-Сервісу». А це нові робочі місця для місцевих жителів. А виплата «дивідендів» за паї дуже підсобляє кожній сільській родині. А захід з вшанування працівників соціальної сфери зайвий раз переконує: що більше буде таких успішних підприємств, то краще громаді.
ПП «АЕС» не шкодує коштів на розвиток виробництва: на якісне насіння, впровадження нових сортів сільгосп-культур (тут навіть є свої дослідні поля), на закупівлю добрив, техніки.
— У нас найкраща імпортна сільськогосподарська техніка, бо тільки так можна дати лад полям. Комбайни і трактори міняємо після трьох-чотирьох років експлуатації, — розповідає Сергій Костючко. — Лише цього року на закупівлю техніки ми інвестували 23 мільйони гривень, до кінця року плануємо ще 15 мільйонів.
Хоча й робота у механізаторів важка, але вони не нарікають: кажуть, що працювати на такій техніці — одне задоволення. Адже в кабінах умови, як в «іномарці»: кондиціонер, електронний пульт управління, аудіосистема... Та й стимул, кажуть вони, працювати у них є, бо заробітки хороші (середньомісячна заробітна плата тут становить 4293 гривні), премії. Щороку кращі з них заохочуються путівками на відпочинок. Ось і в цьому році в нагороду будуть путівки в Карпати та на курорти Єгипту. То чому б не старатися, слушно зауважують капітани полів, які демонструють тут справжню віртуозність.
— А чому не балотуєтесь в депутати на місцевих виборах: зважаючи на авторитет в області, мали б успіх? — запитую у Сергія Костючка.
— Я бізнесмен, а не політик, — каже керівник. — Мені цікава справа, яку я роблю разом із своїми партнерами-однодумцями. Приємно бачити її результат, організовувати «сюрпризи» для людей. Мені приємно, що наше підприємство дає роботу більше трьохстам людям, платить їм гідну зарплату, поповнює бюджет держави, допомагає територіальним громадам.
— І, мабуть, найбільш приємно показувати приклад, як можна ефективно господарювати на землі навіть у наш непростий час? — додаю.
— Звичайно, — погоджується Сергій Костючко.
 
Рівненська область.
Фото автора.