Інфляція у вересні становила 2,9 відсотка, повідомляє Державний комітет статистики України. Це — максимальний вересневий показник за останні 12 років! Установити «рекорд», за даними Національного банку України, цінам «допомогли» два чинники: прискорення базової інфляції та зростання цін на сирі продукти. Останнє, мовляв, було обумовлене «шоками на окремих товарних ринках». А от дехто з простих українців та експертів запевняють: оголошені показники інфляції хоча і є рекордними, але дійсності не відповідають. Адже реально ціни зросли набагато більше. Частково на це вплинуло й укріплення курсу євро. Адже вже традиційно на здорожчання європейської валюти або долара наша економіка реагує підвищенням цін, передусім на імпортовану продукцію.
За даними Державного комітету статистики, найбільше ціни на товари та послуги зросли в Автономній Республіці Крим — плюс 3,6 відсотка до показників попереднього місяця. Найменшу інфляцію (1,3 відсотка) зафіксували в Київський області. Хоч як це дивно, але найстрімкіше зростання показали ціни на послуги в освітянській галузі (7,6 відсотка). Другий щабель зі здорожчання посідають алкогольні напої та тютюнові вироби (5,5). І тільки на почесному третьому місці, за даними Держкомстату, опинилися продукти харчування та безалкогольні напої (4,4).
— Говорити про те, що в нас інфляція через підняття цін у сфері освіти, — безглуздо. Зрозуміло, що в її основі — вартість харчових продуктів, — розповідає фінансовий аналітик Ерік Найман.
Найбільше серед їстівного, за офіційною інформацією, подорожчали яйця (плюс 51,5 відсотка до попереднього місяця) та картопля (22,4). А от молоко та сир, як з’ясувалося, подорожчали лише на 5,7 та 6,9 відсотка відповідно. От, правда, прості громадяни озвученим цифрам дещо дивуються.
— За сир «Російський», вартість якого ще недавно була близько 65 гривень за кг, учора вже майже 90 гривень правили, — обурюється киянка Марина.
А от Ірина відтепер просто купує твердий сир польського виробництва: «Раніше я польські сири собі тільки на свята купувала. А зараз вони вже подекуди дешевші за українські».
Попри період збирання урожаю, дорожчають овочі та фрукти (плюс 16,8 та 3,6 відсотка відповідно). Не тішить цьогоріч цінами й «улюблений» овоч Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Капуста подорожчала більш як на 33 відсотки! Якщо так триватиме й надалі, то за результатами року ми матимемо 12—13 відсотків інфляції, запевняє Ерік Найман. До слова, Анатолій Гриценко, голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони, в правдивість даних Нацбанку та Держкомстату не вірить. Каже, насправді рівень інфляції значно перевищує оголошені 2,9 відсотка.
Проте, не тільки подорожчання харчових продуктів не дає простим українцям спокою. Багато кого непокоїть і зростання курсу євро стосовно гривні. Зараз в обмінниках сто одиниць європейської валюти продають у середньому за 1175 гривень. І це при тому, що, за словами експертів, у світі євро не дорожчає.
— Не варто сьогодні приділяти значну увагу тому, що відбувається на валютному ринку, — каже пан Найман. — Там надто багато спекуляцій. І коливання, які ми бачимо останнім часом, не стосуються реальної економіки.
А от Валерій Новицький, завідувач відділу зовнішньоекономічних досліджень Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України, запевняє: в державі, в якій немає розумних підходів до власної економіки, де не підтримується власний виробник тощо, проблеми на монетарному рівні будуть завжди.
— Підвищення курсу євро — негатив для імпортерів та споживачів, — каже пан Новицький. — На жаль, Україна на будь-які коливання в ЄС реагує завжди гостріше, аніж самі мешканці європейських країн. І навіть коли на євроринку відбуваються несуттєві коливання, ми їх відчуваємо. Бо змушені більшу частину необхідних в ужитку товарів закуповувати за кордоном.
Отож, за його словами, проблеми з інфляцією будуть і в майбутньому. Надто вже Україна залежить від «зовнішніх» чинників: відкрита для впливів і не може їм протидіяти. Скажімо, здорожчання того ж таки євро на 10 відсотків автоматично піднімає ціни на імпортовану продукцію на 2—3 відсотки.
Охочим нажитися на валютних коливаннях експерти радять не ризикувати. Мовляв, валютні війні тільки почалися. Отож ті, хто зараз купляє євро по 11—12 гривень, уже через два місяці можуть про це пожалкувати.
На знімку: сільськогосподарський ярмарок у Печерському районі столиці.