Члени Комітету Верховної Ради в закордонних справах Тарас Чорновіл та Євген Добряк зустрілися з делегацією Національного коледжу оборони Норвегії. До її складу ввійшли слухачі коледжу — військові та цивільні, а також чотири парламентарії цієї північної країни.

Гості, поділився перед початком зустрічі Тарас Чорновіл, цікавляться, як ми бачимо стратегію власної безпеки, сприймаємо глобальні виклики і збираємося їм протидіяти. Український парламентарій таку практику назвав корисною з огляду на те, що Норвегія має вагоме значення в системі світової безпеки, зокрема, і як член Північноатлантичного блоку.

Щоб максимально корисно провести зустріч, представники комітету запропонували норвежцям працювати в режимі запитання—відповіді. Гості виявили жвавий інтерес до процесів, які відбуваються в нашій країні. Серед питань, які їх цікавили, — доля закону про боротьбу з відмиванням брудних грошей, який український парламент відхилив. У відповідь Тарас Чорновіл поінформував, що цей документ містив у собі приховані загрози — був спрямований здебільшого на незначні «ліві» заробітки (наприклад, медиків та вчителів) і, водночас, розв’язував руки тим, хто займається великими оборудками. Коаліція зосередилася переважно на побудові вертикалі влади, забувши про питання, які потребують негайного вирішення, сказав Тарас Чорновіл.

Спілкуючись із представниками делегації, обидва українські парламентарії зійшлися на думці, що протягом останнього часу зроблено деякі кроки на шляху до євроінтеграції України. А саме: нарощується договірна база, виконуються дрібні зобов’язання, приводиться у відповідність до європейських нормативних актів законодавство. Щоправда, до виконання великих зобов’язань руки ще не доходять.

У ході розмови народний депутат Євген Добряк наголосив на тому, що попередня влада доклала максимум зусиль, щоб зорієнтувати наше військо на стандарти НАТО. У зв’язку з оголошенням позаблоковості України ми фактично залишилися беззахисними перед існуючими загрозами. І хоча Україна не визначає жодної країни в світі як агресора, все ж гідно підготовлене військо знадобилося б нам у деяких випадках як вагомий аргумент, наголосив Тарас Чорновіл. Приміром, під час вирішення питання морських кордонів із Росією та сухопутних — із Румунією. «Звісно, ці питання ми вирішуватимемо на рівні договорів або в міжнародних судах, однак гідна армія дала б гарантію, що ці питання вирішуватимуться дійсно в суді», — підкреслив народний депутат.

Після спілкування в Комітеті із закордонних справ норвезька делегація зустрілася з представниками Комітету з питань національної безпеки та оборони.