У неділю волиняни попрощалися з VІ Міжнародним фестивалем українського фольклору «Берегиня», який тривав у Луцьку протягом трьох днів. Десятки тисяч мешканців і гостей міста мали змогу переглянути виступи колективів з України, Польщі, Росії, Білорусі, Латвії, Литви, Угорщини.

Сценічними майданчиками для них були вулиці і площі Луцька, древній замок Любарта. Щовечора в академічному обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбувалися концерти. Не можна передати ту піднесену атмосферу, яка панувала тут у неділю під час заключного гала-концерту «Коло родоводу». Глядачі палко зустрічали кожен виступ, а подекуди по кілька хвилин не відпускали самодіяльних артистів. І не дивно, адже виконувалися переважно автентичні пісні, деякі з яких звучали ще за Северина Наливайка і Богдана Хмельницького і навіть у ще давніші часи. Закінчився фестиваль спільною Молитвою за Україну, яку, стоячи, разом з артистами виконав увесь зал.

Цікавими дослідженнями в галузі фольклору порадували і науковці на конференції «Народна творчість українців у просторі й часі», а також народні майстри. Центральна вулиця Лесі Українки на три дні перетворилася на справжній ярмарок їхніх самобутніх робіт.

Наступна «Берегиня» відбудеться в Луцьку вже 2013 року. Хоча волиняни хотіли б бачити її у себе щороку, а не раз у три, як заведено тепер.

На знімках: під час гулянь.

Фото автора.