Алкоголь можна вільно придбати поряд зі школами, оздоровчими таборами та дитячими майданчиками. То чи варто дивуватися, що підлітки спиваються і йдуть на злочини?
«Зелений змій» почувається вільно
Торік поблизу одного з найбільших у Святогірську оздоровчих таборів спостерігала картину: група підлітків дорогою на річку заскочила до найближчого магазину. До того ж юні відпочивальники юрмилися аж ніяк не за морозивом чи соками. Дівчата і хлопці брали... цигарки та пиво. На те, що покупці були явно неповнолітні, продавець не звертала ані найменшої уваги.
Цього року напередодні оздоровчої кампанії голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк дав спеціальну вказівку перевірити законність торгівлі алкогольними напоями поблизу дитячих таборів. У черговий приїзд до курортної зони я вже не побачила вільного та необмеженого продажу заборонених товарів вихованцям оздоровчих центрів. Чи означає це, що проблему розв’язано? Мабуть, ні. Адже звідки тоді беруть товар підлітки, яких зустрічаємо з алкоголем і цигарками в місцях масового відпочинку?
Після відповідних змін у законодавстві покарання торговельних підприємств, які продають такі товари неповнолітнім, посилилося. Але здається, що виручка від продажу алкоголю і цигарок більша, ніж розмір штрафів. Про такі заходи, як позбавлення магазину ліцензії чи закриття «точки», взагалі не доводилося чути. Хоча торік Донецька міська рада вирішила навести лад із торгівлею алкоголем: територія в радіусі ста метрів від шкіл, дитячих садочків та дитячих позашкільних закладів була оголошена «вільною від спиртного». Міський голова Олександр Лук’янченко тоді пояснював: влада керується чинною нормою закону і хоче перевірити, як підприємці її дотримуються.
Тим часом торгівля пивом чи горілкою поблизу навчальних закладів процвітає. Наприклад, на очах в учнів донецької школи №5 метикують «на трьох» завсідники магазину, розташованого навпроти. Колись біля нього були встановлені столики. Тепер їх прибрали, але зручне для розпивання напоїв місце порожнім буває рідко. На розі вулиці біля школи №22 як стояв, так і стоїть кіоск, де торгують у тому числі пивом та цигарками. Покупці часто лаштуються із пляшками або на шкільному майданчику, або під деревом навпроти входу до школи. Перелік «злачних місць» можна продовжувати. За такої доступності алкоголю чи варто дивуватися, що число дітей і підлітків, яким поставлено діагноз «алкоголізм», зростає?
«Кількість дітей, затриманих під час рейдів у стані алкогольного та токсичного сп’яніння, постійно збільшується. За п’ять років їх частка зросла з 7 до 13 відсотків, — зазначила начальник служби у справах дітей Донецької обласної державної адміністрації Віра Сагайдак. — Протягом лише першого кварталу цього року в стані алкогольного сп’яніння затримано 17 відсотків дітей із виявлених під час рейдів — торік їх було лише 12 відсотків. Крім того, у стані алкогольного сп’яніння неповнолітні скоюють злочини та самі стають їх жертвами».
За словами начальника служби, каральні заходи — в тому числі заходи адміністративного впливу на дітей — не дають очікуваного позитивного результату через особливості підліткового віку. Навпаки, дитина потребує не тиску, а в першу чергу запобіжних та захисних заходів. Зокрема, контролю за закладами торгівлі та виявлення дорослих, які втягую неповнолітніх у пияцтво.
Батьки проти, щоб їхніх дітей лікували в наркодиспансері
Хоча загалом в області кількість дітей і підлітків, які скоїли злочини у стані сп’яніння, зменшилась порівняно з минулим роком, у деяких містах та районах спостерігається сплеск такої злочинності: в Маріуполі та Тельманівському районі число злочинів, скоєних неповнолітніми «під хмільком», збільшилось у 2,5 разу, в Макіївці — на 75, у Селідовому — на 40 відсотків.
«З неповнолітніми цієї категорії проводиться індивідуальна робота лікарів-наркологів, працівників органів внутрішніх справ, соціальних служб для молоді, — додала В. Сагайдак. — Проте для подолання таких згубних явищ, як наркоманія, токсикоманія, тютюнокуріння, алкоголізм необхідне формування цілісної суспільної системи захисту життя і здоров’я населення. Тільки за умов тісної співпраці влади, громадськості, засобів масової інформації ми зможемо розробити та втілити в життя дієві механізми, які допоможуть кожному окремому громадянину та суспільству загалом повернутися до здорового способу життя».
На переконання заступника головного лікаря Донецького обласного наркологічного диспансеру Олени Медвєдєвої, офіційні дані про кількість підлітків, які стоять на обліку через уживання спиртних напоїв, не відбиває справжньої картини. Річ у тім, що поставити на облік дитину можна лише за згодою батьків, але домогтися такої згоди нелегко. «Батьки не лише не ініціюють лікування, а іноді навіть гальмують його. Трапляється, забирають дитину, яка надійшла у стані важкої алкогольної інтоксикації, не даючи долікувати, — додала співрозмовниця. — Частина батьків виправдовуються тим, що їм «соромно» за дитину, а частина не бачать проблеми взагалі».
Фахівці кажуть, що приклад старшого покоління часто є вирішальним у формуванні стереотипів поведінки підлітків. Чимало школярів уперше пробують алкоголь навіть не в компанії ровесників, а вдома, із заохочення батьків чи старших родичів. Правоохоронні органи виявляють факти залучення неповнолітніх до пияцтва, однак судову перспективу мають лише ті справи, коли доведено тривалий характер такого залучення. Хоча наркологи б’ють на сполох: підліткове пияцтво може стати кроком до наркоманії. Несформований організм, який звик «підігріватися» алкоголем, згодом потребуватиме більшої дози «допінгу». Як наслідок — дитина потрапляє в полон хімічної залежності від наркотиків. Лікувати таких пацієнтів набагато складніше.
Заради справедливості варто зазначити, що в обласному центрі боротьбу із розпиванням алкоголю у громадських місцях ведуть уже кілька років. Міліцейські патрулі особливу увагу приділяють місцям масового відпочинку в центрі міста. А от в інших містах і районах влада не така наполеглива. Хоча, приміром, на приазовських пляжах за такі порушення можна штрафувати кожного другого.
Цікаву ініціативу виявили цього літа в Ясинуватій: громадська координаційна рада із захисту суспільства від алкогольної загрози звернулася із закликом провести «сухі» випускні вечори у школах та дитсадках. Лікарі зазначали, що показники наркологічних патологій та алкогольних психозів у жителів міста вище за обласні. І подолання згубної звички починати потрібно із сім’ї, в якій формується ставлення дітей до алкоголю. Ініціативу у шкільних колективах здебільшого зустріли схвально. Хоча було б наївно гадати, що одним закликом можна розв’язати наболілу проблему. Однак цей приклад змушує замислитися, в якому ж стані учорашні школярі зустрічають перший ранок дорослого життя.
 
Донецька область.