З 11 по 15 вересня у Львові триватиме традиційний форум видавців. Серед втрат нинішнього року — відсутність російських представників та неспроможність деяких українських книготорговців оплатити стенди. Тож форум відбуватиметься в економ-варіанті. «Порівняно з минулим роком, — розповіла Олександра Коваль, засновник і організатор львівського форуму видавців, — ми втратили один російський стенд і 20 українських. Ми принципово відмовилися від участі російських видавництв». Головною темою XXІ книжкового форуму стане 100-річчя початку Першої світової війни, яка нині як ніколи актуальна.

До дискусії запрошено ряд авторитетних письменників та істориків, серед них — представники Дунайського регіону. Але ці дебати пройдуть під іншим кутом зору — як 100-річчя боротьби за демократію в Європі. Говоритимуть і про Євромайдан та його наслідки.

Серед основних заходів фокусної теми війни — дискусії за участю письменника та філософа Паскаля Брюкнера, кримськотатарського діяча Рефата Чубарова, американського історика Тімоті Снайдера, українських вчених Ярослава Грицака та Мирослава Мариновича. Ще одна відмінність нинішнього форуму — посилені заходи безпеки. Палац мистецтв і навколишня територія проглядаються через відеокамери. До охорони залучено також волонтерів із Самооборони. Заходи розгорнуться на 69 майданчиках. Цьогоріч уперше представлення книг лауреатів «Коронації слова» відбудеться в торгово-виробничому центрі «Південний». Одночасно з форумом видавців проходитиме Львівський міжнародний літературний фестиваль, на який завітають 370 авторів з 25 країн світу. На локаціях міста відбудеться 275 літературних подій. Варто зазначити, що для підтримки непересічної культурної події Львова обласна та міська ради виділили по 200 тисяч гривень.

Львів.