Два резонансні факти — вилучення податковою міліцією алкогольних напоїв та партії одягу (все — без належних документів) на мільйонні суми — стали інформаційним приводом для зустрічі керівництва Державної податкової адміністрації у Закарпатській області з журналістами.
Керівник податківців краю Василь Іванчо (на знімку в центрі) нагадав, що з квітня триває операція під умовною назвою «Щит», у рамках якої працівники податкової служби намагаються запобігти спробам реалізації незаконно ввезених товарів через кордон та їх подальшому обігу на внутрішньому ринку. От і днями в рамках проведення цієї операції податківці попередили чергову спробу незаконного переміщення великої партії одягу.
Отримавши оперативну інформацію, працівники податкової міліції поблизу Сваляви оглянули вантажний автомобіль DAF із причепом. Вантажівка належить приватному підприємцю, мешканцю однієї зі східних областей України. Водій надав товарно-транспортну накладну, з якої випливало, що він перевозить будматеріали, електрообладнання, дитячі речі, канцтовари, керамічні вироби тощо. Відправником значилося ужгородське товариство, отримувачем — сумське ТОВ. Але працівники податкової міліції виявили в машині 211 поліетиленових тюків (що може свідчити про контрабандне походження товарів). Після їхнього огляду з’ясувалося, що везуть чоловічий, жіночий та дитячий одяг китайського виробництва. Усього майже 27 тисяч виробів. Це джинси, куртки, комбінезони, напівпальта, светри, жіночі шуби з натурального хутра.
За словами голови ДПА в області Василя Іванча, на сьогодні вже провели експертну оцінку товарів. Так, вантаж потягнув на 2 мільйони 903 тисяч гривень. Наразі встановлюються особи, причетні до відвантаження товарно-матеріальних цінностей. Однак, швидше за все, вилучений товар буде реалізовано в дохід держави.
Про вилучення 294 тисяч пляшок алкогольних напоїв розповів перший заступник голови—начальник управління податкової міліції ДПА в області Михайло Тернущак. Він повідомив, що на виконання постанови слідчого було проведено обшук складських приміщень одного з товариств у Мукачевому, під час якого виявили силу-силенну різноманітних алкогольних напоїв вітчизняних виробників. Однак документів, які підтверджували б власника та походження алкогольних напоїв, на момент проведення обшуку представлено не було, тож алкогольні вироби, орієнтовною вартістю 5,7 мільйона гривень, описано, вилучено та передано на відповідальне зберігання. Після подальшої перевірки за цим фактом також буде прийнято рішення згідно з чинним законодавством.
Загалом з початку проведення операції «Щит», наголосив Василь Іванчо, працівниками податкової служби Закарпаття здійснено 30 планових та 2 позапланові документальні перевірки суб’єктів господарювання, за результатами яких донараховано до сплати 41 мільйон 717 тисяч гривень. Працівниками податкової міліції з незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на 27,8 мільйона гривень. Про ефективність операції «Щит» свідчить суттєве — майже в 1,5 разу — збільшення надходжень до держбюджету від легального оформлення товарів, ввезених на митну територію України.
Закарпатська область.
Фото автора.