Україна, Литва та Польща налаштовані на активізацію роботи тристоронньої Міжпарламентської асамблеї.
Учора Голова Верховної Ради України завершив свій робочий візит до Литовської Республіки, де брав участь у засіданні Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму та Сенату Республіки Польща.
У рамках візиту Володимир Литвин зустрівся із Прем’єр-міністром Литовської Республіки Андрюсом Кубілюсом. На зустрічі, повідомила прес-служба парламенту, йшлося про євроінтеграційні перспективи нашої держави та стан двосторонніх українсько-литовських відносин. Як зауважив литовський Прем’єр-міністр, його країна входить до неформального об’єднання «коло друзів України», і позиція Литви щодо подальшого розширення Євросоюзу та надання Україні чіткої перспективи членства в ЄС «є твердою та послідовною».
У свою чергу, Володимир Литвин наголосив, що, говорячи про євроінтеграцію України, «ми в першу чергу наполягаємо на тому, аби зафіксувати питання про її європейську перспективу». «Нам потрібен маяк, який би чітко визначав нашу ціль», — сказав він. Водночас глава парламенту зазначив, що Україні вкрай важливо зберегти взаємовигідні партнерські відносини з Росією.
Було обговорено й питання подальшого розвитку двосторонніх відносин у торговельно-економічній та інвестиційній сферах, а також у галузі сільського господарства, транспорту та енергетики. Крім того, на думку В. Литвина, значної уваги потребує і розвиток гуманітарного співробітництва, оскільки в наших країн надзвичайно великі можливості співпраці в інтелектуальній сфері.
Можливість співпраці в гуманітарній сфері Голова Верховної Ради Володимир Литвин обговорив і з Головою Сейму Литовської Республіки Іряною Дягутєнє. Голова Сейму запропонувала заснувати спільний гуманітарний форум, до якого долучилися б наукові інституції. «Учені України й Литви могли б спільно створювати наукові праці, наукові лабораторії, здійснювати обмін студентами», — сказала вона, додавши, що в рамках гуманітарного форуму може бути створено й економічний форум. В. Литвин підтримав таку ініціативу та висловив готовність до спільного об’єднання зусиль. Він повідомив, що матиме розмову з науковцями Національної академії наук України з тим, щоб перевести в практичну площину цю добру ідею. «Маємо визначити перелік досліджень, які будуть цікаві обом сторонам», — сказав керівник українського парламенту. На його думку, найперше це можуть бути історичний і мовний аспекти. В. Литвин також вважає за доцільне долучити до цієї роботи науковців і студентів Київського та Чернівецького національних університетів. «Це розширюватиме межі наших зв’язків», — зазначив він.
Торкаючись питань внутрішньої політики, В. Литвин, зокрема, зауважив, що сьогодні можна говорити про стабільність і передбачуваність в Україні, саме тому й можливим став його візит, «бо в іншому разі я б не залишив країну».
В. Литвин також повідомив про перспективи конституційної реформи в Україні, зазначивши, що найближчим часом мають бути внесені зміни до Конституції у частині каденції Верховної Ради. При цьому він наголосив на важливості підтримки та збереження парламентаризму в Україні.
Подальшу долю конституційної реформи Голова Верховної Ради обговорив і під час зустрічі з Маршалком Сенату Республіки Польща Богданом Борусевичем. Він, зокрема, повідомив, що в п’ятницю Верховна Рада України планує направити на розгляд Конституційного Суду законопроект про внесення змін до Конституції України в частині термінів повноважень глави держави, парламенту та місцевих органів влади. Якщо Конституційний Суд, сказав Голова Верховної Ради, не висловить застережень стосовно цього законопроекту, то ще на поточній сесії «ми маємо проголосувати за нього ще раз простою більшістю, а вже на наступній черговій сесії для остаточного затвердження цих змін — конституційною більшістю від свого складу». Наступним етапом після детального вивчення законодавчих актів, які потребують змін у зв’язку з рішенням Суду, зазначив В. Литвин, стане ретельна робота стосовно приведення у відповідність до нього українського законодавства. Зокрема, за його словами, окрім того, що парламент ухвалив закон про Кабінет Міністрів України, на п’ятницю запланований розгляд законопроекту про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України.
Оцінюючи поточну політичну ситуацію в державі, В. Литвин зауважив, що бачить свою відповідальність у тому, щоб «утримати парламентаризм на належному рівні». Це, за його словами, означатиме, що «ми стоїмо на демократичних позиціях».
Уже по завершенні зустрічі Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич повідомили журналістам, що Україна та Польща налаштовані на активізацію роботи тристоронньої Міжпарламентської асамблеї Україна—Литва—Польща.
За словами В. Литвина, сторони налаштовані посилити координацію роботи Асамблеї, зокрема, в частині активізації роботи її комітетів та посилення контролю за дотриманням досягнутих домовленостей. За його словами, наступне засідання Асамблеї має відбутися у березні 2011 року.
Б. Борусевич зазначив, що Асамблея має «певну винятковість», пояснивши, що до її складу входять дві країни-члени Євросоюзу, а Україна є важливою європейською державою, яка прагне до вступу в ЄС. Він також поінформував, що відбулася цікава розмова щодо спільних завдань із підготовки до чемпіонату ЄВРО-2012.
Крім того, вчора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайтє (на знімку). Глава Литовської держави підтвердила, що її країна готова підтримувати Україну «у будь-яких питаннях, які є важливими для неї, і, особливо, в питанні євроінтеграції». «Ми намагаємося, аби рівень уваги до України з боку європейських структур не зменшувався», — підкреслила вона.
У свою чергу, В. Литвин наголосив на важливості реалізації політики втягування України в європейський простір і висловив переконання у необхідності розробки «дорожньої карти» набуття безвізового режиму з країнами-членами Євросоюзу.
Під час зустрічі сторони високо оцінили рівень українсько-литовських взаємин, звернувши увагу, що багато можливостей для їх розвитку залишаються невикористаними. За словами В. Литвина, Україну і Литву «історія об’єднувала двічі, й це дає нашим країнам третій шанс, який буде реалізований після входження нашої держави до європейських структур».
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.