Правоохоронці вирішують питання про об’єднання в одне провадження розслідування одразу двох гучних кременчуцьких справ. Ідеться про цьогорічні вбивства міського голови Олега Бабаєва та судді Автозаводського районного суду Олександра Лободенка. Про це повідомив журналістам т. в. о. прокурора Полтавської області Юрій Кравченко. Водночас, за його словами, всім п’ятьом затриманим за підозрою у причетності до вбивства очільника міста вже оголошено про підозру, та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Знайдено і вилучено також знаряддя вбивства — рушницю.

Ці лаконічні заяви п. Кравченка пролунали сенсаційно. Адже менше тижня тому інші правоохоронці, зокрема міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і його радник Зорян Шкіряк, оприлюднили дані про згаданих затриманих. Причому останній назвав прізвища усіх п’ятьох підозрюваних у скоєнні умисного вбивства, вчиненого на замовлення за попередньою змовою групою осіб, за яке передбачено довічне ув’язнення. Нагадаємо, що, за інформацією радника міністра, безпосередніми виконавцями вбивства Олега Бабаєва були троє мешканців Полтавської та сусідньої Черкаської областей, двоє з яких вже мали судимості.

Один із них зізнався в тому, що замовив їм цей злочин, пообіцявши 70 тисяч доларів, кременчуцький адвокат, керівник місцевої антикорупційної громадської організації, котрий раніше працював міліціонером. Однак і його, вочевидь, можна вважати тільки посередником чи організатором убивства. Адже після затримання він вказав на іншого замовника — знаного місцевого підприємця, власника найвпливовішої кременчуцької телерадіокомпанії та ще кількох бізнес-структур і престижних об’єктів нерухомості, якого також заарештували. Саме цей бізнесмен насамперед через свою ТРК тривалий час вів із міським головою публічну війну.

Надто після того, як Олег Бабаєв ініціював процес повернення згаданої телерадіокомпанії в комунальну власність міста, у тому числі й через суди. Причому саме суддя Олександр Лободенко наприкінці 2013-го ухвалював рішення про накладення арешту на телевежу та майно тієї приватної ТРК до закінчення розгляду справи по суті. А в лютому нинішнього року його застрелили також із рушниці поблизу будинку, в якому він мешкав. Схожість почерку вбивств судді та міського голови була помітна, як то кажуть, неозброєним оком. Тепер же зв’язок між ними через фігурантів обох справ підтвердили і правоохоронці.

Щоправда, без деталізації обставин першого вбивства. На згаданому брифінгу для журналістів т. в. о. прокурора Полтавщини Юрій Кравченко лише наголосив на тому, що вбивць судді Лободенка також встановлено, у свідченнях вони підтвердили свою причетність до скоєного. При цьому співробітники прокуратури вже фактично не сумніваються в тому, що вбивство судді пов’язане з його професійною діяльністю.

Водночас п. Кравченко повідомив про те, що 4 вересня прокуратура області почала кримінальне провадження «за фактом розголошення даних досудового розслідування службовими особами органів внутрішніх справ». Адже зроблено це було без дозволу прокурора, який керує тим провадженням. Нагадаємо, що саме 4 вересня радник міністра внутрішніх справ провів прес-конференцію, на якій назвав прізвища п’ятьох затриманих виконавців і замовників убивства Олега Бабаєва.

Полтавська область.