На Донецькому електрометалургійному заводі відновив роботу обжимний цех (блюмінг), зупинений у січні 2009-го, у розпал економічної кризи в металургії. У колективі не приховують радості з приводу пуску обжимного стану. Тепер на підприємстві додалося 600 робочих місць. Прокат, який виготовляється тут, на території СНД роблять лише два заводи. Основними споживачами є машинобудівні та трубні підприємства, автомобілебудування та суднобудування України, Росії, Білорусі, країн Євросоюзу, а також США, Канади, Мексики, Туреччини. Виробнича потужність цеху — близько 700 тисяч тонн прокату на рік.
«Завдяки стратегічному партнерству із групою «Мечел-Сталь» ми вивели на докризовий обсяг електросталеплавильний цех. Запуск блюмінгу — ще одне свідчення нашого курсу на стабілізацію виробництва. Тому що це нові ринки збуту та повернення заводу на ринки машинобудування, автомобілебудування, суднобудування», — заявив генеральний директор підприємства Рашид Нугуманов. За його словами, відновлення виробництва потребувало 20 мільйонів гривень. На черзі — реконструкція цеху для отримання 9-метрової заготовки та освоєння нових обсягів до 50 тисяч тонн прокату на місяць.
«Зараз ми отримали пропозиції на реконструкцію розливальної машини, готуємо пропозиції на реконструкцію газоочистки. Гадаємо, у 2012 році випустимо 1,5 мільйона тонн сталі», — запевнив генеральний директор. «Це подарунок місту до Євро-2012», — пожартував міський голова Олександр Лук’янченко.
Власником АТ «Донецький електрометалургійний завод» є російська компанія. На підприємстві працюють 2,5 тисячі робітників. Той факт, що російський бізнес активно цікавиться українською важкою промисловістю, торговий представник Російської Федерації в Україні Сергій Іванов пояснив так: «Ми завжди були пов’язані єдиним виробничим циклом. І зрозуміло, що російські компанії приходять відновлювати сюди цю кооперацію. Тут усе пов’язане: і логістика, і єдині стандарти, і менталітет. Звичайно, російським підприємцям тут легше працювати, ніж західним чи китайським. Але все одно доводиться боротися».
Фото автора.