Обласна організація «Просвіти» під тиском обласної ради змушена була звільнити приміщення на вулиці Пушкінській, 19. Конфлікт між депутатами облради і «просвітянами» почався рік тому, коли українському національно-культурному товариству «Просвіта» було встановлено тариф на оренду в розмірі 4000 гривень на місяць.

 Члени «Просвіти» зверталися до обласних депутатів із проханням установити орендну плату відповідно до Закону України «Про громадські організації» у розмірі 1 гривні. І це звернення підтримали десятки політичних партій і громадських організацій. Однак національно-культурному товариству встановили орендну плату за такими ставками, які використовують для комерційних організацій. Водночас для інших громадських організацій, зокрема, для Конгресу болгар України, Обласної ради миру та інших, оренда становить 1 гривню.

— Останнім часом антиукраїнські сили неодноразово влаштовували провокації у приміщенні, де розташовувалася «Просвіта». Будинок обстрілювали з автоматичної зброї, били вікна й вивіски, — заявив «Голосу України» голова обласного об’єднання «Просвіти» імені Тараса Шевченка Олександр Степанченко. — Ситуація різко загострилася після призначення главою Одеської обласної державної адміністрації Едуарда Матвійчука.

— Українці Одеси вважають, — заявив Олександр Степанченко, — що дії чиновників свідчать про планомірне й цілеспрямоване знищення головного центру українства в Одесі, тому що декому із можновладців не подобається активна діяльність «Просвіти», що спрямована на утвердження в Одесі державної мови, розвиток національної культури, відродження історичної пам’яті, формування національної свідомості.

«Просвіта» була центром української культури в Одесі: тут працювала бібліотека української літератури, дитячі й молодіжні гуртки, діє музей «Спадщина», проходять виставки арт-галереї «Українська світлиця».

Одеська міська рада, куди активісти звернулися по допомогу, надала обласній «Просвіті» приміщення на вулиці Базарній для тимчасового розміщення.