Вечірнє засідання 7 жовтня
Верховна Рада ухвалила за основу проект Податкового кодексу, внесений на розгляд парламенту Кабінетом Міністрів. За відповідне рішення проголосувало 258 народних депутатів.
Водночас парламент не підтримав альтернативний законопроект депутата від «НУ—НС» Миколи Катеринчука. За його документ проголосувало лише 124 парламентарії.
В ухваленому за основу урядовому документі пропонується визначити принципи побудови податкової системи, перелік податків, зборів (обов’язкових платежів), що підлягають сплаті до бюджетів усіх рівнів.
Інвестиційно-інноваційна складова реформування податку на прибуток підприємств, згідно з проектом, забезпечуватиметься поетапним зниженням ставки податку на прибуток з 25 до 16 відсотків (у 2011-му та 2012 роках — 19 відсотків, 2013-му та 2014 роках — 18 відсотків, 2015-му — 17 відсотків, 2016-му — 16 відсотків).
В умовах реформування спрощеної системи оподаткування передбачається надання спеціальних інвестиційних пільг: запровадження на п’ять років нульової ставки податку для новоутворених суб’єктів господарювання, а також підприємств зі щорічним обсягом доходів до трьох мільйонів гривень.
Окрім того, передбачається на 10 років звільнити від оподаткування прибутку підприємства легкої промисловості та суб’єкти господарської діяльності з надання готельних послуг, підприємства суднобудівної та літакобудівної галузей.
Проектом Податкового кодексу також передбачено зміцнення фінансової бази місцевих бюджетів з одночасним скасуванням неефективних місцевих податків і зборів. Документом пропонується скасувати 12 місцевих податків і зборів, а саме: комунальний податок, податок з реклами, ринковий збір, 9 інших місцевих податків і зборів, які не відіграють істотної ролі у формуванні місцевих бюджетів (збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг; збір за право використання місцевої символіки; збір за видачу ордера на квартиру; збір з власників собак; збір за участь у бігах на іподромі; збір за проведення місцевого аукціону, конкурсу розпродажу і лотерей).
Народні обранці від опозиції під час обговорення законопроекту заявляли про необхідність відправити його на доопрацювання у Кабінет Міністрів. Зокрема, народний депутат від «НУ—НС» Ярослав Джоджик вважає, що цей документ потребує істотного доопрацювання. У ньому не забезпечено виконання основних принципів функціонування податкової системи, яка має бути зрозумілою для платників податків, формувати партнерські стосунки з державними інституціями, сприяти розвитку національного виробника, формувати такі податкові норми, які не створюють преференцій для імпортерів на внутрішньому ринку та сприяти розвитку малого та середнього бізнесу. Також у проекті, на його переконання, не задіяні стимулююча та регулююча функції податків та неузгоджені норми щодо оподаткування малих платників податків, в залежності від їх функціонування у вигляді юридичних чи фізичних осіб. А парламентарій Юрій Кармазін вважає, що урядовий проект Податкового кодексу — документ для України без українців. І його норми далекі від демократії.
У свою чергу представники коаліції запевнили, що до другого читання документ доопрацюють. Народний депутат Володимир Вечерко (ПР) переконаний, що цей документ дасть змогу знизити фіскальний тиск на бізнес, забезпечити платформу для відродження економіки, а також перетворить податкові органи на більш демократичні. Окрім того, народні обранці розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і ухвалили відповідні рішення.
Верховна Рада звільнила з посад 14 суддів Верховного Суду, 4 — Вищого адміністративного суду і 2 суддів Вищого господарського суду України. Всі судді були звільнені зі своїх посад у зв’язку з поданням ними заяв про відставку.