Списки виборців

Списки виборців формуються на основі даних Державного реєстру виборців. Є два види списків: попередні та уточнені. Попередні — це списки, які надходять до виборчої дільниці від органів ведення реєстру через територіальні виборчі комісії для подальшого опрацювання. Тобто уточнюються, вдосконалюються. Уточнений — це список, який безпосередньо використовується під час голосування.

Внесення змін
Кожен виборець не пізніш як за 10 днів до дня виборів (до 20 жовтня 2010 року включно) має отримати іменне запрошення, в якому повідомлятиметься про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці та адреса дільничної виборчої комісії, де йому пропонується проголосувати. Якщо таке запрошення не надійшло, то потрібно перевірити наявність свого прізвища у списку виборців. Бажано прийти до дільниці з паспортом.
У день голосування зміни та уточнення до списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.
Водночас закон дозволяє безпосередньо в день голосування виправляти неточності та технічні описки. Наприклад, якщо у ПІБ виборця вкралася помилка і замість «Іваненко Ігор Іванович» у списку написано «Іваненко Ігорь Іванович», але решта паспортних даних збігаються, можна не звертатися до суду. Голова, заступник чи секретар комісії роблять відповідну позначку в списку, виправляють технічну помилку і виборець отримає бюлетень для голосування.
Записала Олена ГОРБУНОВА.