Про нехтування етичними та моральними нормами, віковічними духовними та людськими цінностями, як то добро, честь, справедливість, наслідком чого є нинішній надзвичайно загрозливий стан суспільної моралі в нашій країні, йшлося днями на спільному засіданні міжфракційної депутатської групи Верховної Ради «За духовність, моральність та здоров’я України» і Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Народні депутати, члени зазначеної комісії, науковці, митці, представники релігійних і громадських організацій з більшості областей обговорювали законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі».

Верховна Рада у 2003 році ухвалила чинний закон, яким визначені правові основи захисту суспільства від поширення продукції, котра негативно впливає на суспільну мораль. Однак через його недоліки — зосередженість лише на продукції сексуального та еротичного характеру, невідповідність сучасному рівню розвитку інформаційних технологій, невизначення відповідальності за розповсюдження шкідливої інформації призвели до неспроможності законодавчо захистити суспільство від аморальності.

Отож, незважаючи на наявність закону про захист суспільної моралі, в нашій країні останнім часом набули катастрофічного поширення, зокрема, алкоголізм, тютюнопаління, наркоманія, ВІЛ/СНІД, дитяча порнографія, проституція, насильство, жорстокість тощо.

На підтвердження цього наводились жахливі цифри. Так, за даними Всесвітньої організації здоров’я, із 40 країн, де проводився моніторинг, в Україні діти вживають найбільше алкоголю. Він є причиною смерті майже 30 відсотків українських чоловіків. Цигарки палять понад 70 відсотків першокурсників профтехучилищ, 55 — вузів, 50 — десятикласників і 40 — восьмикласників. Більш як 30 відсотків юнаків та 14 — дівчат вперше закурили в 11 років.

Парадоксальним є те, що ці шкідливі звички прямо чи приховано рекламуються на телебаченні, у кінофільмах.

Дослідники-психологи стверджують: 58 відсотків учнів загальноосвітніх шкіл готові копіювати негативну поведінку окремих теле- і кіногероїв, а 37 — протиправні дії. Зарубіжні дослідники доводять, що телебачення має нести відповідальність за 10 відсотків кримінальних злочинів, скоєних громадянами. Що діти, які щоденно дивляться телевізійні передачі зі сценами насильства та жорстокості, схильні до вчинення кримінальних злочинів навіть відносно своїх батьків та однолітків.

Негативно впливають на психічний і моральний розвиток дітей та молоді також низькопробні відеопродукція, музичні та художні твори, друковані матеріали. Надзвичайну загрозу суспільній моралі несе Інтернет, доступ до якого зростає, а правових механізмів убезпечення і захисту суспільства, особливо дітей, немає.

Підготовленим законопроектом, який є фактично новим законом, передбачається створення правових, економічних та організаційних засад, які сприятимуть реалізації права громадян на інформаційний простір, вільний від матеріалів, що становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, моральному та психічному стану населення, удосконалення механізмів державного регулювання, нагляду та контролю у сфері захисту суспільної моралі.

Проектом передбачено зобов’язати інтернет-провайдерів за рішенням суду протягом доби забезпечувати технічними засобами видалення з національного сегменту Інтернету контенту, який шкодить суспільній моралі. Заборонити в телевізійних і радіопрограмах (крім каналів з обмеженим доступом ) з 6-ї до 23-ї години, а також у рекламі, мобільному контенті, комп’ютерних іграх, ЗМІ, орієнтованих на дітей, фільмах без обмеження глядацької аудиторії демонструвати померлих або важко поранених, акти вандалізму, а також позитивну оцінку насильства (порушення цієї норми може бути підставою для анулювання ліцензії телекомпанії).

Окрім заборонних заходів, проектом пропонується введення профілактичних — для боротьби з негативним впливом на дітей продукції, що завдає шкоди суспільній моралі. Зокрема, передбачається здійснити держзамовлення на розробку та розповсюдження спеціалізованого обладнання з функцією батьківського контролю за змістом телепрограм, а також обладнання з обмеження доступу дітей до еротичної продукції в телекомунікаційних мережах, впровадження критеріїв класифікації комп’ютерних ігор у залежності від віку споживачів.

Законопроектом передбачається створення Єдиної спеціалізованої інформаційно-телекомунікаційної системи даних щодо стану суспільної моралі, фінансування якої має здійснюватися з державного бюджету.

За одностайною думкою багатьох учасників обговорення, цей закон повинен мати характер загальнонародного. Його проект вже обговорено у багатьох навчальних закладах, наукових установах, молодіжних і трудових колективах, під час численних «круглих столів» тощо і скрізь отримав схвальну оцінку. Утім, на зібранні лунали застереження про можливу складність ухвалення цього законопроекту чинним складом Верховної Ради.

Провели спільне засідання голова міжфракційної депутатської групи у Верховній Раді Павло Унгурян та голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький.