Роздягнувшись, вона буквально шокувала аудиторію. Знявши модного плаща, чарівна жінка постала перед студентами в міліцейському мундирі з трьома великими зірками на погонах.

— Ви полковник? — із захватом запитали дівчата. А хлопці тільки й промовили: «Ого!».

Ольга Борисівна Олійник (на знімку) не тільки полковник. Вона відома в педагогічних колах доктор наук (захистилася в 31 рік), академік (33), професор (35).

Але вчений — не дочка відомого поета Бориса Олійника, як багато хто вважає. Так склалося, що тезки Борис Ілліч і Борис Степанович два скликання сиділи поруч у Верховній Раді. І, звичайно, дружили.

Ольга пішла шляхом мами й дідуся, учителів від Бога. Закінчила філологічний факультет держуніверситету імені Т. Шевченка. Пройшла шлях від лаборанта до ректора. Між ними була вчителем, директором школи, викладачем, проректором різних столичних вузів.

...Мені пощастило побувати на лекціях Олійник — яскравих, насичених фольклором, доречним гумором, мудрістю. Студенти, захоплені, допитливі, були не слухачами, а співрозмовниками; їх навчала розуму не сухий ментор, а досвідчений інтелектуал, який вміє запалити й тримати у творчому напруженні аудиторію.

Такою енергією ректор заряджає своїх колег.

З травня 2009-го МІУ залишився без стерна й вітрил — повноваження колишнього ректора закінчилися, а міністерство, нехтуючи законом і вказівками Кабміну, сім (!) місяців не оголошувало конкурс на заміщення посади керівника. Згодом з’ясувалася причина: вуз хотіли приєднати до іншого, знеособивши, таким чином, і розігнавши сильний творчий колектив. Але він виявився не ликом шитий, відстояв самостійність ВНЗ, обравши ректором найдостойнішого із достойних...

Сьогодні інститут повільно, але впевнено набирає обертів. Головна мета наставників — з огляду на гостру демографічну ситуацію залишитися конкурентоспроможними. Для цього створено навчальний комплекс. До нього входять МІУ, десять середніх закладів, п’ять держінститутів. Створюються філії в шести країнах, зокрема, у Бельгії, Франції, Росії. Не менш важливе завдання — працевлаштування випускників — вирішуються паралельно.

Мрія ректора й однодумців — відродити інститут святої Ольги. А ще вирости до академії управління.

Таких, хто сумнівається в досягненні мети ректора Олійник, не виявлено.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА і Олександра КЛИМЕНКА.