8-й міжнародний симпозіум гутного скла, який організовує Національна академія мистецтв спільно із компанією «Галицьке скло», розпочався у Львові. Українські та закордонні художники-склярі, які завітали до нашої країни з різних куточків світу, обмінюються досвідом роботи та діляться цікавими ідеями. Вироби, виготовлені під час симпозіуму, можна буде побачити у Львові 11 жовтня у Національному музеї імені Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20).
На гутах «Галицького скла» працюють склярі з Австралії, Великобританії, Франції, США, Польщі, Росії, країн Прибалтики та багатьох інших. Вони приїхали в Україну, щоб поспілкуватися, здобути нові знання, обмінятися підходами до технологічного процесу.
Австралійський митець Джаспер Даунинг, що працював зі склом крім Австралії у Данії, Голландії та Канаді, був вражений технологічним рівнем обладнання, на якому працюють художники. Метью Дьюран, майстер художнього скла з Великобританії відмітив колосальний обмін досвідом між митцями різних країн, діалог, що розширює художні обрії.
«Галицьке скло» спільно з академією мистецтв давно працюють над відтворенням давньої техніки виробів зі скла.
— Залишки старовинних скляних речей піднімають з морського дна і вивчають, — пояснює директор «Галицького скла» Зиновій Литвин. — Здебільшого це посуд і різноманітні скульптури. На основі цих зразків з’являються нові роботи — які дихають давниною.
Ректор Львівської національної академії Андрій Бокотей вбачає велику користь у симпозіумі не лише для відомих майстрів гутного скла, а й для майбутніх.
— Студенти знайомляться з відомими художниками-склярами через літературу, через їхні твори, — каже він. — Тепер матимуть нагоду їх побачити, послухати їхні лекції, подивитися, як вони працюють.
У навчальному закладі студенти також «чаклують» над скляними шедеврами біля гут. Їхні роботи потраплять на підсумкову виставку, але експонуватимуться окремо від робіт українських і закордонних митців.
Найкраще творіння кожного з учасників експонуватиметься на виставці у Національному музеї імені Андрея Шептицького, а потім буде передано у дарунок місту та поповнить колекцію Музею скла. Крім скляних шедеврів виставлятимуться картини, написані майстрами гутного скла на пленерах, проведених під час 8-го міжнародного симпозіуму гутного скла.
На знімку: в майстерні «Галицького скла».
Фото Кшиштофа БАРЧУКА.