Нещодавно Прилуки відзначили 925-річчя. До цієї дати приурочено п’яте число часопису «Прилуки. Фортеця», а також перевидання відомої історичної праці Олександра Лазаревського «Полк Прилуцький».

Видання стали справжньою подією в культурно-мистецькому житті області, оскільки надруковані на сучасній поліграфічній базі, ілюстровані кольоровими світлинами. Крім того, видання наблизили до сучасників призабуті сторінки з історії Прилук, України. Автор проекту — меценат Юрій Коптєв і його однодумці доклали усіх зусиль для реалізації задуму, що відкриває для України багато нових подробиць минулого, дає поштовх для історичної дискусії, досліджень маловивчених фактів, подій із життя Чернігово-Сіверщини.

У Чернігові в книгарні «Інтермеццо» відбулася зустріч з редактором прилуцького журналу Ігорем Павлюченком, який презентував нові видання.

— Відомий український історик Олександр Лазаревський не видається з 1902 року, — розповідає Ігор Павлюченко. — Свого часу він опублікував сотні праць із життя старої України. Його друкованими джерелами, що нерідко втрачалися у вирі часу, історики користуються досі. Однак, ніде правди діти, солідний том про полк Прилуцький — нині бібліографічна рідкість. Ми, видавці, його навіть не тримали в руках. Бо унікальну працю про полковників, сотників, історію міст і сіл Прилуччини та околиць нині важко десь знайти. І лише завдяки історикам Ігорю Ситому та Олександру Ясенчуку ми отримали скановану копію, за якою і відтворили майже 450-сторінкове видання 1902 року.

Ігор Павлюченко повідомив, що видання «Полку Прилуцького» Олександра Лазаревського позначено як перший том бібліотеки часопису «Прилуки. Фортеця». Меценат Юрій Коптєв, який родом з Прилук, але мешкає у Москві, має бажання і надалі підтримувати цей суспільно значимий проект.

— Маємо намір у наступних томах найближчим часом видати серію наукових, краєзнавчих праць з історії рідної землі, — каже редактор. — Це дасть можливість історії України стати доступнішою для широкого загалу, школярів, шанувальників української старовини.

У підготовці до друку наступних томів нададуть допомогу фахівці обласного історичного музею ім. В. Тарновського. Разом з ними редколегія прилуцького часопису формуватиме історичну бібліотеку. «Полк Прилуцький» отримають безплатно бібліотеки Прилук, Чернігова та Києва. Студенти, історики зможуть придбати перевиданий том Олександра Лазаревського у книгарнях цих міст.

 

Чернігів.

На знімку: редактор часопису «Прилуки. Фортеця» Ігор Павлюченко презентує «Полк Прилуцький».

Фото автора.